Връзки за достъпност

Извънредни новини

С повече въоръжение и на разсрочено плащане. Вторите осем изтребители F-16 ще струват 1,32 млрд. долара


Драгомир Заков
Драгомир Заков

Офертата за вторите осем самолета F-16 Block 70 е за 1 млрд. и 320 млн. долара, съобщи министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков на заседание на парламентарната комисия по отбрана в четвъртък.

Сумата е приблизително същата като тази по първия договор, която е 1 млрд. и 256 млн. долара, но сега се предлага повече въоръжение и възможност за разсрочено плащане, каза Заков, цитиран от БТА.

Офертата предвижда четири от изтребителите да са двуместни. Освен това се предлага повече въоръжение - ракети за близка и средна дистанця, планиращи и управляеми бомби, снаряди за бордово оръдие. Предлагат се и с два повече резервни двигатели, с един повече бордови компютър и симулатор за въоръжение. Ще бъдат обучени четитима пилоти повече.

Страната ще има право на разсрочено плащане до 2031 г. или девет години, ако договорът бъде сключен до края на 2022 г., каза Заков.

Сделката за първите осем изтребители F-16 Block 70 беше сключена през 2019 г. Тя беше одобрена от Народното събрание и правителството преведе цялата сума наведнъж.

Очакването беше първите самолети да бъдат доставени през 2023 г. По-късно САЩ обявиха, че производителят Lockheed Martin изпитва забавяне заради нарушените световни вериги на доставките, предизвикани от пандемията от COVID-19. Посолството на САЩ съобщи в края на март, че доставката ще бъде направена през 2025 г.

В момента България разполага с 14 руски самолети МиГ, от които по-малко от половината летят. Те се поддържат в Русия, което вече е невъзможно. В момента въздушното пространство на България се охранява от самолети на съюзници от НАТО.

Проектът на договор за вторите осем изтребители е във Военновъздушните сили, които трябва да дадат оценка, каза министърът на отбраната в четвъртък. Той обаче може да стигне до Народното събрание до две седмици.

България трябва да отговори на офертата до 1 ноември, каза Заков. Той добави, че ако втората сделка не се реализира, ще се обезсмисли закупуването на първите осем машини, тъй като сега идва цялото необходимо въоръжение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG