Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП ще държи мандата до 15 август, за да може парламентът да избере председател на КЕВР


Корнелия Нинова и Георги Свиленски направиха изявление пред журналисти в парламента в петък.
Корнелия Нинова и Георги Свиленски направиха изявление пред журналисти в парламента в петък.

БСП ще държи мандата за сформиране на правителство поне до 15 август, за да може парламентът да продължи да работи и да се завърши процедурата за избор на нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това съобщи в петък лидерът на левицата и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова.

Затова и четирите партии БСП, "Продължаваме промяната" (ПП), "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България" (ДБ), които в момента преговарят помежду си в опит да излъчат ново коалиционно правителство в рамките на 47-ото Народно събрание, ще поискат отмяна на лятната ваканция на парламента. По график тя започва на 1 август и приключва в края на месеца.

Според Нинова, за да се изпълни процедурата за избор на нов председател на КЕВР, трябва време и това може да стане най-рано на 12 август.

Този план Нинова обяви, след като по-рано в петък се срещна с председателите на парламентарните групи на четирите формации. Те са обсъждали решението на Конституционния съд от четвъртък, което отмени избора на Станислав Тодоров за председател на КЕВР. Според съда то е противоконституционно.

Решението спира работата на комисията до избора на нов председател. Според Нинова това е много сериозен проблем за държавата, тъй като КЕВР трябва да приеме две тарифи за тока и да дефинира понятието енергийна бедност максимално скоро, иначе това би имало лоши последици за обикновените граждани.

Това решение дава още 3 седмици за преговори на потенциалните коалиционни партньори. Според Конституцията няма краен срок, до който трябва да бъде върнат третият мандат. Единственото времево ограничение е, че след като мандатоносителят върне мандата и представи на президента номинацията си за премиер, той има една седмица, за да представи състав и структура на Министерски съвет.

По-рано в петък Нинова каза, че преговорите между партиите вървят добре и те са много близо до това да завършат 6-месечна програма, чието изпълнение ще е в основата на потенциалния кабинет. Тя каза още, че очаква в събота програмата да бъде напълно готова, след което през следващата седмица ще се водят преговори за постовете на премиер, вицепремиери и министри.

Според лидера на ДБ Христо Иванов това ще е по-сложният етап от разговорите за сформиране на ново правителство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG