Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Явни военни престъпления". Хюман райтс уоч обвини Русия, че измъчва цивилни в Украйна


Според доклада на Хюман райтс уотч руските сили извършват военни престъпления в Южна Украйна.
Според доклада на Хюман райтс уотч руските сили извършват военни престъпления в Южна Украйна.

Международната правозащитна организация Хюман райтс уоч обвини Русия в извършване на изтезания, незаконни задържания и отвличания на цивилни в окупираните райони на Южна Украйна в Херсонска и Запорожка области.

В доклад, публикуван на 22 юли, организацията, казва, че има данни още и за изтезания на украински военнопленници, което представлява военно престъпление.

„Руските сили превърнаха окупираните райони на Южна Украйна в бездна от страх и диво беззаконие“, каза Юлия Горбунова от Хюман райтс уоч.

„Изтезанията, нечовешкото отношение, както и произволното арестуване и незаконното задържане на цивилни, са сред очевидните военни престъпления, които сме документирали, и руските власти трябва незабавно да прекратят подобни злоупотреби и да разберат, че те могат и ще бъдат подведени под отговорност.“

"Китай нахлу в Русия". Как един анимационен филм се бори срещу войната
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Правозащитната организация каза, че при подготовката на доклада е разговаряла със 71 души от Херсон, Мелитопол, Бердянск, Скадовск и 10 други града в Херсонска и Запорожка области. Те описват 42 случая, в които руските войски задържат цивилни без валидна причина, в някои случаи ги държат изолирани, измъчват много от тях, а някои от задържаните изчезват без следа.

Има сведения и че са измъчвани трима военнопленници от украинското звено за териториална отбрана. Двама от тях са починали, съобщава Хюман райтс уотч.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG