Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите имат 14 дни да номинират кандидати за шеф на Антикорупционната комисия


Десислава Атанасова (ГЕРБ) направи няколко изказвания по време на парламентарното заседание в петък против новите правила.
Десислава Атанасова (ГЕРБ) направи няколко изказвания по време на парламентарното заседание в петък против новите правила.

Парламентът прие процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати и избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). 136 депутати гласуваха „за“ проекта на решение, други 36 бяха „против“, без въздържали се.

Сега народните представители имат срок от 14 дни, тоест до 5 август, за да внесат номинациите си за кандидати. Заявки за това до момента са дали "Продължаваме промяната" за Бойко Рашков и "Възраждане" за Бойко Атанасов.

Промените бяха приети с гласовете на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ", "Демократична България", "Възраждане" и независимите депутати.

Още от началото на февруари постът се зае временно от заместник на Сотир Цацаров, след като той подаде оставка, а парламентът я прие, припомня Дневник. От тогава заради неразбирателства в бившата четворна коалиция промени в антикорупционния закон не са правени, съответно и процедурата за нов неин ръководител не е стигала до парламента.

През последните седмици обаче скоростното приемане на реформите и избирането на настоящия министър на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ станаха ключовите условия на "Продължаваме промяната", за да участва в правителство с третия мандат.

Според правилата кандидатите трябва да имат завършено юридическо образование и да представят удостоверение за юридическа правоспособност, предава БТА. Необходим е стаж от най-малко 10 години. Свидетелство за съдимост също е сред задължителните документи. На кандидатите ще се извършва и проверка за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Предложенията, приложенията към тях, името и мотивите на издигналия кандидатурата народен представител се публикуват в срок до два работни дни от получаването им на интернет страницата на парламента.

Изслушванията на кандидатите се провеждат на открито заседание на Комисията за превенция и противодействие на корупцията не по-късно от седем дни преди провеждане на избора. То се излъчва на живо на сайта на Народното събрание. Вносителят на предложението представя кандидата в изложение до две минути. След това номинираните имат възможност до 15 минути устно да направят допълнения относно своята професионална биография. Депутатите могат да отправят въпроси, на които кандидатите да отговарят.

Пленарното заседание, на което ще бъдат представени и предложени за гласуване номинациите, също се излъчва онлайн. Състои се и разискване, а гласуването се извършва поотделно за всеки кандидат.

За избран ще се смята претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъствалите в залата депутати. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите в зала, избран е кандидатът, получил най-много гласове „за“. Когато никой не получи необходимите гласове, се провежда повторно гласуване. Ако и тогава никой от кандидатите не събере нужния брой гласове, депутатите приемат решение за откриване на нова процедура за избор.

Ако след това гласуване няма избран нов председател на КПКОНПИ, тогава е предвиден втори тур, в който участват двамата кандидатите, събрали най-много гласове в предходната процедура.

Обсъждането на правилата за избор на ръководител на антикорупционната комисия доведе до спорове между депутатите в петък. От ГЕРБ-СДС и ДПС казаха, че според тях правилата се приемат за конкретен човек, който да оглави КПКОНПИ. Те припомниха, че "Продължаваме Промяната" (ПП) са обявили, че подкрепят вътрешния министър в оставка Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ.

От ПП призоваха опозицията да се занимава само с процедурните правила, без да се губи парламентарно време в коментари за конкретни имена. Въпреки призивите и на временно изпълняващия длъжността председател на Народното събрание – Мирослав Иванов, да не се излиза извън темата, дебатът продължи над 5 часа и темата през повечето време не беше за правилата, а за качествата на Рашков и други теми.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG