Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цената на пшеницата рязко се качи след руската атака срещу Одеса. Москва отрича да има връзка


След руската въздушна атака на пристанищет в Одеса избухнаха пожари.
След руската въздушна атака на пристанищет в Одеса избухнаха пожари.

Цената на пшеницата се повиши рязко в понеделник, като два дни по-рано руски ракети удариха украинското пристанище в Одеса. Кремъл казва, че атаката е била насочена срещу военни съоръжения и няма да засегне износа на зърно.

Ракетният удар на 23 юли дойде ден след подписването на споразумение за подновяването на износа на украинско зърно през украинските пристанища на Черно море. То беше подписано в Истанбул от Русия, Украйна, Турция и ООН.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в понеделник, че двете ракети "Калибър", паднали близо до помпена станция на пристанището в Одеса, са насочени "изключително" към военната инфраструктура и "не са свързани със споразумението за износ на зърно.

В понеделник обаче фючърсите за пшеницата на Чикагската стокова борса се повишиха с близо 4% до 7,86 долара на 25 юли. Така те си възвърнаха голяма част от загубените позиции след подписването на споразумението.

Украйна е сред най-големите износители на храни в света, а украинските пристанища, включително основният център Одеса, са блокирани от руския черноморски флот.

Спирането на износа на зърно по време на петмесечната война доведе до драстично покачване на цените, а повторното отваряне на украинските пристанища, което споразумението от 22 юли цели да гарантира, може да предотврати глад в някои части на света. То предвижда Русия да не провежда атаки срещу украински пристанища, докато се товари и изнася зърно.

Само няколко часа след подписването на сделката две ракети “Калибър” удариха пристанището в Одеса, съобщи Южното оперативно командване на украинската армия. Други две ракети бяха свалени от противовъздушната отбрана на Украйна, се посочва още в съобщението. Според украинските власти атаката не е причинила сериозни щети върху инфраструктурата на пристанището.

В неделя Русия призна за атаката и каза, че тя е била насочена срещу военна инфраструктура.

Украинският президент Володимир Зеленски определи като “варварство” атаката срещу пристанището, съобщи Би Би Си.

Според Зеленски атаката показва, че не може да се разчита на Москва да спазва споразумението. Той каза, че страната му ще направи всичко възможно да придобие системи за противовъздушна отбрана, които да защитават инфраструктурата на страната му от такива ракетни удари в бъдеще.

Атаката срещу пристанището в Одеса беше осъдена от САЩ, ЕС и ООН.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG