Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската комисия одобри ваксина срещу маймунската шарка


Ваксина се прилага на дете в САЩ. Снимката е илюстративна.
Ваксина се прилага на дете в САЩ. Снимката е илюстративна.

Европейската комисия (ЕК) одобри употребата на ваксината "Имванекс" срещу маймунска шарка за Европейския съюз, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн в понеделник, предаде БТА.

Говорител на ЕК потвърди решението, след като фармацевтичната компания "Бавариан Нордик" съобщи за одобрението на ваксината.

Решението на Европейската комисия идва след препоръка на Европейската агенция по лекарствата. В петък тя препоръча употребата на "Имванекс" да се разшири и вече да включва и маймунската шарка. Преди това, тази ваксина беше одобрена в ЕС само срещу едра шарка.

Наскоро Еврокомисията обяви два договора за покупка на общо 163 620 дози от "Бавариан Нордик". 100 000 ваксини бяха закупени от ЕС миналия месец, като 25 000 от тях вече са изпратени в шест страни членки.

Съюзът развива плановете си в общественото здравеопазване в опит да овладее вируса, след като Световната здравна организация (СЗО) обяви разпространението на маймунска шарка в повече от петдесет държави за "извънредна ситуация с международно значение". Това е най-високата степен на заплаха за здравето, но не води до незабавни последствия, а е по-скоро сигнал към националните правителства да предприемат мерки за предпазване на населението.

Маймунската шарка е лечима болест, която е придружена с обриви, приличащи на пъпки или мехури. Лезиите обикновено първо се появяват по лицето, а после и по други части на тялото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено. Ще бори ли някой корупцията след изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00
XS
SM
MD
LG