Връзки за достъпност

Извънредни новини

Военните власти в Мианмар екзекутираха четирима активисти за демокрация


Протестиращи срещу военните власти в Мианмар
Протестиращи срещу военните власти в Мианмар

Военните власти в Мианмар са екзекутирали четирима активисти за демокрация, обвинени в подпомагане на извършването на "терористични актове", съобщи Ройтерс, като се позовава на държавни медии от страната.

Това са първите екзекуции, извършени в Мианмар от десетилетия.

Кяу Мин Ю и Пьо Зеяр Тау са двама от екзекутираните.
Кяу Мин Ю и Пьо Зеяр Тау са двама от екзекутираните.

Сред екзекутираните са активистът Кяу Мин Ю и бившият депутат и хип хоп изпълнител Пьо Зеяр Тау, съобщи англоезичният вестник "Глоубъл ню лайт от Мианмар" (Global New Light of Myanmar). Присъдите срещу тях бяха произнесени през януари и потвърдени на горна инстанция през юни. Другите двама екзекутирани са Хла Мьо Аун и Аун Тура Зау.

Изданието информира, че срещу четиримата са били повдигнати обвинения по закона за борба с тероризма и екзекуциите са били извършени според процедурите на затвора.

В началото на юни ООН, Държавният департамент на САЩ и Франция осъдиха отхвърлянето на обжалването на присъдите на осъдените.

В понеделник външният министър на Япония Йошимаса Хаяши каза, че четиримата екзекутирани активисти за демокрация от хунтата в Мианмар ще отдалечат допълнително Мианмар от международната общност, предаде Ройтерс. Това събитие предизвика дълбоко притеснение в международен мащаб.

Хаяши заяви, че тази постъпка ще изостри настроенията в държавата и ще задълбочи конфликта. Това противоречи на многобройните призиви от страна на Япония да се направи опит за овладяване на ситуацията в Мианмар по мирен път, както и нейните искания за освобождаване на задържаните.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG