Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Един единствен отдушник". Коя е крайнодясната партия, която може да оглави Италия наесен


Лидерът на крайнодясната "Братя на Италия" Джорджа Мелони по време на предизборна кампания за местни избори през 2020 г.
Лидерът на крайнодясната "Братя на Италия" Джорджа Мелони по време на предизборна кампания за местни избори през 2020 г.

Близо година и половина крайнодясната "Братя на Италия" беше единствената опозиция на властта в Рим. Днес тя може да се превърне от предпоследна партия с 4,4% подкрепа през 2018 в първа политическа сила на предсрочните избори през септември.

След падането на широката коалиция на Марио Драги, Италия е изправена пред предсрочни парламентарни избори на 25 септември. Очаква се на тях да се случи най-силният завой към крайнодясно управление в Западна Европа от десетилетия.

Сочена за следващ премиер на Италия е Джорджа Мелони - лидер на крайнодясната "Братя на Италия", която на редовните избори през 2018 г. влезе в парламента с подкрепа от едва 4,4%. След като остана единствена опозиционна партия през миналата година обаче, тя може да събере достатъчно подкрепа, за да бъде първа наесен според социологически проучвания.

Това поставя под въпрос както запазването на външнополитическия курс на Рим спрямо Москва, така и приемането на важни законодателни мерки, необходими на Италия, за да получи 200 милиарда евро по Плана за възстановяване.

Коя е Мелони

Джорджа Мелони е 45-годишен журналист и политик. От 2014 оглавява „Братя на Италия“. От 2006 г. е член на Камарата на депутатите на Италия, а между 2008 и 2011 е министър на младежта в четвъртото правителство на бившия премиер Силвио Берлускони.

„Мелони е активист в пост-фашистката политика от младостта си“, казва Пиеро Игнаци, почетен професор в университета в Болоня, пред France24.

Идентичността на партията в по-голямата си част е свързана с пост-фашистките традиции.
проф. Пиеро Игнаци

„Идентичността на партията в по-голямата си част е свързана с пост-фашистките традиции. Но нейната платформа смесва тази традиция с някои основни консервативни идеи и неолиберални елементи като свободния пазар“.

Партията ѝ е създадена през 2012 г., но се корени в други, по-стари пост-фашистки движения, включително в Италианското социално движение, основано през 1946 г. от поддръжници на екзекутирания диктатор Бенито Мусолини.

„Братя на Италия“ е силно против имиграцията, обявява се за строго ограничена визия за национална идентичност и осъжда ЛГБТ „лобитата“ в западните страни.

С кого ще управлява

През февруари 2021 Драги състави широка коалиция, в която влязоха почти всички парламентарно представени партии, както и технократи. Това стана след падането на правителството на Джузепе Конте.

74-годишният Драги получи широка подкрепа и е наричан Супер Марио, след като се справи с кризата в еврозоната като ръководител на Европейската централна банка, а по-късно и с икономическото възстановяване от пандемията от коронавирус.

Единствената партия, която не подкрепи Драги, е именно "Италиански братя" на Мелони.

"В продължение на година и половина всички негодувания и неволи на италианците имаха един единствен отдушник - „Братя на Италия“", казва историкът Марк Лазар за France24.

"Ето защо тя имаше голям успех на местните избори и сега, според анкетите, е една от водещите политически партии в страната."

Бившият италиански министър-председател и лидер на партията "Форца Италия" Силвио Берлускони (дясно), лидерът на "Лига" Матео Салвини и лидерът на "Братя на Италия" Джорджа Мелони по време на среща в Рим, 20 октомври 2021 г.
Бившият италиански министър-председател и лидер на партията "Форца Италия" Силвио Берлускони (дясно), лидерът на "Лига" Матео Салвини и лидерът на "Братя на Италия" Джорджа Мелони по време на среща в Рим, 20 октомври 2021 г.

Последните социологически проучвания показват, че се очаква Мелони да спечели изборите с над 22% подкрепа, като се предвижда много близък резултат на Демократическата партия, водена от Енрико Лета. Според социологическите проучвания тя може да управлява, ако се съюзи с формация „5 звезди“ и други малки леви и центристки партии. Лета обаче е казвал, че не би се съюзил с „5 звезди“.

Мелони от своя страна може да разчита на сигурната подкрепа на дясноцентристката „Форца Италия“ на Берлускони и дясната „Лига“ на Матео Салвини.

Международни издания подчертават, че ако Мелони спечели и стане премиер на Италия, тя би стигнала по-далеч от крайнодясната Марин Льо Пен, която загуби два пъти от Макрон на президентските избори във Франция.

Какво ще стане с икономиката

Италия е страната, с която е договорена най-голяма сума по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) – 200 млрд. евро, необходими за възстановяване на икономиката след пандемията, както и в условията на международна икономическа криза.

Страната вече е получила 46 милиарда, които включват аванс и първи транш, като в момента се очаква оценката на Европейската комисия (ЕК)на искането за втория транш.

С разпадането на правителството на Драги възниква въпросът дали Италия ще успее да изпълни в срок поетите ангажименти към ЕК, за да получи средствата по националния си План.

В сходна ситуация е и България, която преди предсрочните избори ще остане временно без работещ парламент, който да приеме обещаните законодателни мерки.

Ще се обърне ли Рим към Кремъл

„Братя на Италия“ симпатизира открито на унгарския премиер Виктор Орбан, както и на „Национален фронт“ на Льо Пен. Тя е близка и с испанската крайнодясна партия "Вокс". Мелони дори агитираше избиратели на испанската партия по време на предизборната ѝ кампания в автономна област Андалусия.

„Да" на сигурността на границите! "Не" на масовата имиграция!“, каза тя тогава.

„Да" на нашата цивилизация! И "Не" на тези, които искат да я унищожат!“.

Мелони се ръкува с унгарския премиер Виктор Орбан по време на срещата им в сградата на парламента в Будапеща, Унгария, 28 февруари, 2018.
Мелони се ръкува с унгарския премиер Виктор Орбан по време на срещата им в сградата на парламента в Будапеща, Унгария, 28 февруари, 2018.

Предвид традиционно антиевропейската нагласа на крайнодесните партии в Европа близостта на "Братя на Италия" с други подобни течения на континента кара мнозина да се съмняват, че Мелони може да смени курса на Рим спрямо Москва по отношение на войната в Украйна

За момента Мелони твърди, че няма да промени прозападната позиция на страната, в случай че партията ѝ поеме властта и че Италия не може да „мисли за неутралност, без това да има последствия“.

„Както вече е показвано с позицията (на "Братя на Италия") относно Украйна, няма повод за страх“, каза тя, цитирана от Политико.

Въпреки това не е сигурно какви действия би предприела предвид настройката на част от избирателите си, както и на потенциалните си коалиционни партньори.

Скорошно проучване на Европейския съвет за международни отношения, цитирано от Уошингтън пост, описва избирателите на Мелони като по-скептични относно войната в Украйна, отколкото нейните изявления предполагат. Повече от половината от избирателите ѝ според изследването са против изпращането на оръжия в Украйна, а повече от 30% обвиняват Запада и Украйна за войната.

Друг фактор са потенциалните партньори „Лига“ и „Форца Италия“, които се противопоставиха на изпращането на оръжия за Украйна по-рано тази година.

XS
SM
MD
LG