Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП ще опита да състави правителство с кандидат-премиер Асен Василев


Корнелия Нинова и Георги Свиленски от БСП
Корнелия Нинова и Георги Свиленски от БСП

БСП ще опита да състави правителство, при условие че законодателната ѝ програма събере мнозинство. Ако обаче по-малко от 121 депутати подкрепят програмата, партията още в петък ще върне мандата на президента неизпълнен. Това реши Националният съвет на БСП във вторник.

Решението беше прието с 96 гласа "за", 15 – "против" и двама въздържали се.

"Открито и честно водихме преговори за съставяне на правителство. През този период изработихме управленска и законодателна програма за следващите 6 месеца. Ако програмата събере мнозинство от поне 121 човека, на следващия ден внасяме кандидат за премиер, той ще бъде Асен Василев", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след края на над тричасовото обсъждане.

"Ако програмата не събере мнозинство, връщаме мандата неизпълнен в петък", допълни тя.

По-рано във вторник партията внесе проект на решение за приемане на Законодателна програма на Народното събрание за периода юли - декември 2022 г. Той е предвиден като първа точка в дневния ред на парламента за четвъртък.

В предложението са включени няколко приоритета, чието изпълнение е обвързано с конкретни срокове. Изборът на председател на парламента, например, следва да се проведе до 31 юли, а промените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и състава на парламентарните комисии – до 15 септември.

В проекта на решение е заложено също номинирането на Бойко Рашков за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Срокът за това е до 15 август.

Програмата е базирана на предложения от четирите формации, които доскоро управляваха заедно - "Продължаваме промяната" (ПП), БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ".

По думите на Нинова кандидатурата на Асен Василев е била издигната от ПП , а общото мнение на трите коалиционни партньори за нея е, че тя е "приемлива".

Нинова посочи още, че партията ѝ ще внесе и проект на решение за удължаване на работата на Народното събрание "с оглед на изключително много и важни спешни решения", сред които и въпроса с председателя на КЕВР.

На 18 юли президентът Румен Радев връчи на БСП третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. До него се стигна, след като ПП не успя да събере подкрепа за нов коалиционен кабинет с премиер Асен Василев.

ГЕРБ, които получиха втория мандат, го върнаха. Ако БСП не успее да реализира третия мандат, президентът разпуска Народното събрание и насрочва дата за нови избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG