Връзки за достъпност

Извънредни новини

"От други хора и от други кръгове". Защо ИТН отново праща България на избори


Слави Трифонов в ефира на своята телевизия
Слави Трифонов в ефира на своята телевизия

"Има такъв народ" отново отказа да е в управлението. Този път обаче според експерти партията няма да получи друг шанс.

За четвърти път в рамките на година и половина „Има такъв народ“(ИТН) отказва да участва в управлението. Появиха се различни предположения за това каква е истинската причина за последното оттегляне, след като мнозина не повярваха на мотивите на Трифонов, че е видял "лицемерие" в поведението на бившия си коалиционен партньор "Демократична България"(ДБ).

Според политолога Милен Любенов е очевидно, че решенията за действията на партията се вземат от други "хора и кръгове". Медийният експерт и преподавател в Софийския университет Георги Лозанов изрази мнение, че ИТН просто не желае да участва в прозападно правителство.

Независимо от причината обаче, оттеглянето на ИТН от преговорите за съставяне на правителство в рамките на третия проучвателен мандат вероятно ще доведе до разпускане на Народното събрание и предсрочни избори, като междувременно няма да могат да се приемат важни законодателни решения, нужни за плащанията по Плана за възстановяване. Разпускане на парламента означава и неуспех за намеренията на управляващите да приемат нов антикорупционен закон и да изберат Бойко Рашков начело на КПКОНПИ.

Освен това според експерти събитията от последните дни ще имат още няколко ефекта - изпадане на ИТН от парламента, пренареждане на политическата сцена в България, както и избори, на които политическите играчи ще бъдат ясно позиционирани геополитически спрямо войната в Украйна.

Защо ИТН отново праща България на избори
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:25 0:00
Директен линк

"Просто търсят причина да напуснат"

До тази ситуация се стигна, след като в петък Слави Трифонов каза, че ИТН няма да подкрепи правителство с мандат на БСП, няма да води повече разговори за съставянето на кабинет и иска да се проведат предсрочни избори. Като причина той посочи видео от среща на парламентарната група на „Демократична България“(ДБ) в Народното събрание, което беше публикувано от депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова и за което от ДБ не са знаели, че се записва.

Трифонов обвини съпредседателя на ДБ Христо Иванов и коалицията в лицемерие, тъй като според него за пръв път казват това, което мислят. Иванов вече отговори, че става дума за напълно рутинна политическа среща на парламентарната група, на която се обсъжда развитието на преговорите, и призова всички да видят записа, за да се убедят в това. Експерти също не видяха нищо нередно в срещата.

„Аз повтарям от началото на месец май, че "Има такъв народ" просто търсят причина да напуснат правителството. Тогава се опитваха темата "Македония" да извадят като причина, но го направиха твърде неумело“, каза политологът от Софийския университет "Св. Климент Охридски" Милен Любенов пред Свободна Европа.

„Не виждам някакъв проблем в този стрийм. Няма нищо компрометиращо, нормален разговор в рамките на парламентарната група“.

Очевидно е, че там решенията се взимат от други хора.
Милен Любенов

По думите на експерта обаче реакцията на Трифонов не е изненадваща, тъй като през последната година и половина партията му не се е държала никак конструктивно „и е очевидно, че там решенията се взимат от други хора и от други кръгове“.

След като беше регистрирана от съда през 2020 г., ИТН стана втора на предсрочните избори през април 2021 г. и върна втория проучвателен мандат неизпълнен.

По-късно спечели изборите през юли, но представи кабинет, който не получи подкрепа от потенциалните коалиционни партньори ДБ и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ). Трифонов обвини тях за неуспешния опит.

През ноември ИТН беше вече пета политическа сила и влезе в коалиция с "Продължаваме промяната" (ПП), ДБ и БСП. След половин година в управлението Трифонов съобщи, че изтегля партията от коалицията под претекст, че има разминавания с политиките спрямо Северна Македония. След като участваха в успешния вот на недоверие срещу кабинета на Петков, започнаха да гласуват с опозицията в парламента и да отсъстват на заседания на парламентарните комисии.

След връчването на третия мандат на БСП преди седмица от ИТН казаха, че ще няма да поставят червени линии и че политиките им съвпадат почти изцяло с тези в управленската програма, изготвена от БСП, ПП и ДБ, докато не се появи записът от заседанието.

Медийният експерт Георги Лозанов също смята, че причината за последния отказ на ИТН да участват във властта не е въпросният запис.

"Политиците вътре в Народното събрание според мен си говорят много по-радикално и крайно, отколкото тези хора, които се бяха събрали в една затворена, почти приятелска среда", каза Лозанов в предаването "Офанзивата" по Нова Нюз.

По неговите думи обаче причината за изтеглянето може да се крие в геополитически позиции, които от ИТН не са декларирали открито до момента.

"Според мен ИТН няма желание да се направи прозападно българско правителство", каза Лозанов.

"Всичко друго е повече или по-малко местна интрига".

Какво ще стане на изборите

Без ИТН остава възможността БСП, ПП и ДБ да оползотворят третия мандат с помощта на независими депутати или народни представители от други парламентарни групи. До момента обаче партиите не са съобщили, че имат подкрепата на минимума от 12 души, които са им необходими, за да сформират парламентарно мнозинство от 121.

Едва ли ще получат подкрепата на повече от 50 000 избиратели.
Милен Любенов

Това означава, че се очертават предсрочни избори на есен, на които според Любенов ИТН със сигурност няма да влезе в парламента.

„Едва ли ще получат подкрепата на повече от 50 000 избиратели, дори по-малко", каза той.

Няколко социологически проучвания през последните седмици показаха, че партията не би надхвърлила прага от 4% подкрепа, за да влезе в парламента.

Колкото до записа, който стана повод за изтеглянето на ИТН, политологът не смята, че той може да навреди на „Демократична България“. Любенов обаче смята, че има риск както за партията на Иванов, така и за ПП във връзка с това дали ще се явят заедно на изборите.

Ако се явят самостоятелно, ПП може да изтегли гласове от ДБ, както се случи през ноември, смята политологът. Също така, ако ДБ не получат достатъчно подкрепа, „ПП в един момент може да се окаже партията, която печели изборите, но няма с кого да управлява и ще трябва да предприема доста тежки решения.“

До момента няма официална позиция на партиите дали биха се явили заедно на следващи парламентарни избори. Според Любенов „като че ли ПП отново са склонни да участват самостоятелно“.

Освен очакваната промяна в подкрепата, Лозанов подчерта и новата разделителна линия, която ще изиграе важна роля за всички партии - руската инвазия в Украйна.

По думите на експерта войната "ще върне с трясък двуполюсния модел" ляво-дясно, който доскоро значеше най-вече комунистическо-антикомунистическо, като днес дясното по неговите думи се свързва със съпротивата срещу войната. На следващите избори, добави той, политическите партии ще заемат позиции спрямо тази ос.

"Оттам нататък ще има твърдо, надявам се, дясно правителство в България", каза Лозанов.

XS
SM
MD
LG