Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Аз ли съм мафия?" Слави Трифонов каза, че ИТН няма повече да участва в преговорите за кабинет


Слави Трифонов направи изявление по телевизията си 7/8 ТВ в петък вечер.
Слави Трифонов направи изявление по телевизията си 7/8 ТВ в петък вечер.

Слави Трифонов каза, че "Има такъв народ" (ИТН) няма да подкрепи правителство с мандат на БСП, няма да води повече разговори за съставянето на кабинет и иска да се проведат предсрочни избори. Това стана в специално обръщение на лидера на политическата сила по партийната телевизия в петък вечер.

Тази реакция на Слави Трифонов е провокирана от видео от среща на парламентарната група на „Демократична България“ в Народното събрание, което беше публикувано от депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова. Подобни заседания по принцип не се излъчват на живо на сайта на парламента и от записа е ясно, че депутатите от ДБ не знаят, че срещата се снима и предава пряко.

Видеото е близо 13 минути и е озаглавено „Таен запис от НС на заседание на „Демократична България“. На него се чува основно председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов, който обяснява на съпартийците си как вървят преговорите за коалиция с „Продължаваме промяната“, ИТН и БСП. Той разказва какви нови договорки са правени, кой от другите партийни лидери какви заявки e дал и как вижда, че ще продължат нещата занапред.

Във видеото Иванов не разкрива секретна информация, нито издава, че има задкулисни взаимоотношения или тайни схеми. Слави Трифонов обаче видя лицемерие в тайно записаната среща и повод да се оттегли от преговорите за нов кабинет.

"Всичко е измама. Важно е аз да съм мафия, "Има такъв народ" да е мафия, а те (бел. ред. "Продължаваме промяната" и "Демократична България") да са бели и да оправдаят некадърността си с нас. Какъв е смисълът на преговорите? Аз изтривалка ли съм? Аз ли да нося отговорността за некадърността им. Отвращавате ме. Нямаме вече никакво място в тези безсмислени и лицемерни преговори. Правителство на лицемерието няма да подкрепим и ще отидем на избори", каза видимо разгневен Трифонов.

В свое изявление пред медиите Иванов каза, че става дума за напълно рутинна политическа среща на парламентарната група, и призова всички да видят записа, за да се убедят в това.

"Ако в крайна сметка Слави Трифонов реши, че за четвърти път трябва да счупи всичко и неговата парламентарна група се подчини на този импулс, без да обърнат внимание, че най-заинтересованите лица, които скачат върху тази тема, са ГЕРБ и ДПС, "Демократична България" ще отиде на избори", каза още Иванов.

Моля всички да чуят този запис и да видят, че по същество в него няма нищо различно от това, което от месеци говорим като анализ, трудности, проблеми пред процесите".

В предаването „Лице в лице“ по БТВ съпредседателят на „Демократична България“ – Атанас Атанасов, заяви, че заседанието на парламентарната група се е провело, за да се запознаят депутатите ѝ с преговорния процес.

По-рано днес на извънреден брифинг в централата на партията от ГЕРБ обявиха, че от записa става ясно, че мандатът умишлено се бави. От партията на Бойко Борисов призоваха президента по най-бързия начин да издаде указ за предсрочни парламентарни избори, ако в понеделник мандатът за съставяне на правителство не бъде върнат с кандидат за министър-председател в 17:00 ч.

По-рано през седмицата говориха различни представители на четирите политически формации, включително и ИТН, които преговарят да сформират кабинет в рамките на това 47-о Народно събрание. Те всички казаха, че има обединение около 6-месечната програма, която ще бъде в основата на потенциалната нова коалиция, но че предстои по-трудното избиране на хора за постовете на министри, вицепремиери и премиер.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че ще държи мандата за сформиране на правителство поне до 15 август, за да може парламентът да продължи да работи и да се завърши процедурата за избор на нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

Ако депутатите от ИТН наистина се откажат от преговорите, останалите народни представители от ПП, ДБ и БСП и независимите депутати няма да могат да съберат необходимото мнозинство от 121 гласа, за да се приеме предложен от тях състав на правителство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG