Връзки за достъпност

Извънредни новини

Здравната комисия одобри забрана за продажба на райски газ на деца


Капсули райски газ
Капсули райски газ

Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо гласуване законопроект за изменение на Закона за здравето, с който да бъде забранена продажбата и употребата на опасния за младежите райски газ. Това съобщи БТА в четвъртък.

Новината идва на фона на жалби от родители и граждански организации за масово разпространение и употреба на веществото, чието официално име е диазотен оксид. Те доведоха до проверки на Комисията за защита на потребителите в заведенията.

Решението е взето единодушно, с 15 гласа "за“. Текстът предвижда забрана за продажба и употреба на диазотен оксид и пълнители за него, включително и онлайн, на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви, организирани за деца и ученици, на обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места.

Бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов даде примери с опита на други държави. По негови думи в Ирландия е криминализирана продажбата на райски газ на деца под 18-годишна възраст, в Дания е ограничена продажбата на непълнолетни, а във Франция е забранена.

"Иска ми се всеки от нас да разбере, че политиката е политика и тя има място в парламента, но има моменти, в които трябва да забравим за политиката и да подкрепяме стойностните неща", допълни Ангелов.

"Предвижда се създаване на национални програми за недопускане на употреба на райски газ от деца", каза заместник-министърът на здравеопазването Любомир Бакаливанов.

Според него забраната за продажба е достатъчна за постигане на намаляване на рисковете за здравето на непълнолетните, каза още той, представяйки становището на МЗ. По думите му в Закона за здравето за „закрито обществено място“ няма дефиниция.

Райският газ се използва като анестетик и аналгетик, както и в хранителната индустрия, припомни той.

Според депутата проф. Георги Михайлов (БСП) проблемът с райския газ започва да става като епидемичен в България. "Големият проблем за нашите деца са наркотиците. А употребата на райски газ отваря вратите на младите хора към твърдите наркотици", допълни той.

Всички партийни групи ще подкрепят предложения законопроект, съобщи председателят на комисията Антон Тонев ("Продължаваме промяната").

"В толкова кратък срок може би не предлагаме перфектния законопроект, но се убедихме, че законотворчеството е процес, който може да бъде надграждан. Ще се постарая, въпреки че утре ще е динамичен ден, той да бъде включен в дневния ред и ще помоля всички депутати да се регистрират", допълни Тонев.

На 26 юли омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание промяна в Закона за закрила на детето, с която предлага да се забрани предлагането, продажбата, включително онлайн, и употребата на диазотен оксид.

В петък е последният работен ден на Народното събрание след неуспешния опит за съставяне на правителство. Не е ясно дали решението може да мине през второ четене в комисия, а след това и да бъде окончателно гласувано в зала, за да влезе в сила.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG