Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия възнамерява да заличи Украйна от картата на света, казват САЩ


Линда Томас-Грийнфилд е постоянният представител на САЩ в ООН.
Линда Томас-Грийнфилд е постоянният представител на САЩ в ООН.

Повече не трябва да има никакво съмнение, че Русия възнамерява да унищожи Украйна като геополитическа единица и "да я заличи напълно от картата на света". Това каза късно в петък постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд по време на заседание на Съвета за сигурност на организацията, предаде Асошиейтед прес.

По думите на Томaс-Грийнфилд Вашингтон забелязва все повече признаци, че Русия подготвя почвата за опит да анексира цялата територия на източните украински области Донецк и Луганск и южните области Херсон и Запорожие, в това число чрез поставянето на незаконна администрация в контролираните от нея райони "с целта да организират фалшиви референдуми или да издадат укази за присъединяване към Русия".

От своя страна руският заместник постоянен представител в ООН Дмитрий Полянски каза пред съвета, че "денацификацията и демилитаризацията на Украйна ще бъдат проведени в пълен обем".

Полянски предупреди западните страни да не снабдяват Киев с далекобойна артилерия и реактивни системи за залпов огън с ракети земя-земя, защото това измества "временната защитна линия" още по на запад и "по този начин в още по-голяма степен изясняват задачите и целите на специалната военна операция".

Томас-Грийнфилд от своя страна разкритикува страните, които казват, че "сигурността на една страна не бива да е за сметка на тази на друга". Тя не назова конкретна държава, но това е виждане, често повтаряно от Китай, включително от заместник постоянния му представител в ООН Гън Шуан.

Той заяви пред съвета, че "поставянето на собствената сигурност над тази на другите, опитите за укрепване на военни блокове и установяване на пълно превъзходство ще доведат единствено до конфликти и противопоставяне, разделяне на международната общност и до по-малко сигурност за самите тях (които правят това)".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG