Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна настоява ООН и Червеният кръст да разследват случилото се в затвора в Еленовка


Фотограф на Ройтерс успява да стигне на мястото на атаката на следващия ден. Телата на жертвите са поставени на земята пред затвора.
Фотограф на Ройтерс успява да стигне на мястото на атаката на следващия ден. Телата на жертвите са поставени на земята пред затвора.

Украйна призова Русия да даде достъп на ООН и Червения кръст, които да проведат независимо разследване на случилото се в затворническия лагер в Оленовка, град под руска окупация. В петък Киев и Москва се обвиниха взаимно за атака срещу затвора, при която са загинали над 50 украински военнопленници.

Украйна казва, че руските сили са атакували лагера, който се използва основно за задържането и разпита на украински военни, за да прикрият предполагаеми изтезания и екзекуции срещу тях. Те казват, че тук са били държани членове на батальона Азов, които отбраняваха Мариупол и бяха пленени през май.

Руското министерство на отбраната казва, че затворът е бил ударен от Украйна с ракети HIMARS, произведени в САЩ, и обвини Украйна в "умишлено извършена" провокация.

Снимката на вътрешността на лагера е от 29 юли и направена от фотограф на Ройтерс.
Снимката на вътрешността на лагера е от 29 юли и направена от фотограф на Ройтерс.

Украйна отрича да е провеждала ракетни или въздушни атаки в района на затвора. Съветник на президента Зеленски каза, че останките на мястото изглеждат като палеж, а ракетен удар би разпръснал телата.

На място няма независими организации, които към момента да могат да предадат обективна информация за случилото се в Оленовка, съобщава Бибиси.

Червеният кръст казва, че преговаря с руската страна за достъп до затвора, за да помогне с евакуацията и лечението на жертвите.

„Приоритет за нас в момента е да осигурим на ранените животоспасяваща помощ и да се погрижим телата на загиналите да бъдат третирани по хуманен начин“, се казва в изявление на международната организация.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна призова ООН и Червения кръст да разследват, защото според Киев има данни за извършване на военни престъпления в затвора.

Затворът се помещава във военни бараки в Оленовка в Донецка област. Градът е близо до фронтовата линия на сраженията между руските и украинските сили за контрол на Донбас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG