Връзки за достъпност

Извънредни новини

Косово отложи новите правила за пътуване заради сръбските протести


Косовски граничен полицай проверява документите на влизащ от Сърбия камион рано сутринта на 1 август.
Косовски граничен полицай проверява документите на влизащ от Сърбия камион рано сутринта на 1 август.

Правителството на Косово реши да отложи с един месец новите изисквания за регистрационни табели на колите и идентификационни документи на пътуващите, които влизат в страната от Сърбия, предаде Асошиейтед прес. Решението е взето заради блокадите на основни пътища, предприети в знак на протест от етнически сърби в неделя.

Напрежението в региона ескалира за пореден път заради влизащите в сила от 1 август нови изисквания за личните документи да пристигащите от Сърбия вече да бъдат издавани единствено от властите в Косово. Освен това трябваше да бъдат заменени и сръбските регистрационни табели на колите с косовски.

Етническите сърби в северната част на Косово използват автомобилни табели, издадени от сръбските власти след войната през 1999 г. с акроними на косовски градове, като KM (Косовска Митровица), PR (Прищина) или UR (Урошевац). Правителството в Косово смята тези табели за незаконни, но ги толерира в четири северни общини със сръбско мнозинство.

Сега Косово искаше да въведе свои табели с акронима RKS за Република Косово, които трябваше изцяло да заменят сръбските до края на септември.

Заради възникналото напрежение и след обсъждане с европейските и американските си партньори обаче, косовските власти отлагат влизането в сила на новите изисквания за влизане в страната от съседна Сърбия за 1 септември.

Косовският премиер Албин Курти заяви в неделя, че става дума за реципрочна мярка, тъй като властите на Сърбия, която не признава независимостта на Косово, изискват същото от косоварите, които влизат на сръбска територия.

Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел приветства решението на косовските власти да отложат прилагането на мерките с един месец и изрази надеждата си блокирането на пътища да приключи, предаде Ройтерс.

Спорът между Косово и Сърбия, който е за много повече от номера на коли
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG