Връзки за достъпност

Извънредни новини

"По-зле от "Азовстал". Какво разказват близките на украински военнопленници в Еленовка


Роднини на защитниците на "Азовстал" започнаха протести в Мариупол с искане Русия да бъде призната за терористична държава след експлозията в затвора в Еленовка.
Роднини на защитниците на "Азовстал" започнаха протести в Мариупол с искане Русия да бъде призната за терористична държава след експлозията в затвора в Еленовка.

Над 120 военнопленници от "Азовстал" загинаха или бяха ранени при експлозия в затвора в град Еленовка. Руснаците обвиняват Украйна, че е извършила удар с американски ракети, но Киев твърди, че те се опитват да прикрият изтезания и екзекуции. Какво разказват близки на военнопленниците там?

Анастасия е сред жените от южния пристанищен град Мариупол в Украйна, които не са чували най-близките си мъже от 16 май. Тогава защитниците на стоманодобивния комплекс "Азовстал" се предадоха на руските сили след над два месеца ожесточени боеве.

Украинските военнопленници бяха отведени в затворническата колония в град Еленовка, който се намира на територия, контролирана от проруските сепаратисти в Донецка област. Там попадат съпругът, бащата и мъжът на сестрата на Анастасия.

"Живеем с вяра, надежда, планове за бъдещето и спомени от миналото", казва украинката, чието истинско име е променено от съображения за сигурността на нейните близки.

Анастасия и много други жени от Мариупол обаче изпитват повторен ужас на 29 юли. Тогава руски официални лица съобщиха, че при взрив в Еленовка са били убити 53-има украински военнопленници, а други 75-има са били ранени. Имената на жертвите обаче остават неизвестни.

Москва твърди, че експлозията е причинена от украинските сили с помощта на доставени от САЩ ракетни установки HIMARS. Киев обаче обвинява руснаците и подкрепяните от тях сепаратисти, че са атакували затвора в опит да прикрият извършени от тях изтезания и екзекуции на военнопленници.

Пораженията след експлозията в затвора в Еленовка.
Пораженията след експлозията в затвора в Еленовка.

Преди дни Русия покани Международният комитет на Червения кръст и ООН да посетят мястото и да разследват случилото се, но организациите все още нямат достъп до затвора.

"Най-ужасяващи условия"

"Цялото ни съществуване се върти около факта, че нашите близки сега са в най-ужасяващи условия. Мислехме, че нищо не може да бъде по-зле от "Азовстал", но след случилото разбрахме, че може", казва Анастасия пред телевизия Current Time на Радио Свободна Европа/Радио Свобода.

Алина също не е комуникирала с мъжа си, откакто защитниците на "Азовстал" се предадоха на руснаците в средата на май. Тя разказва, че той също е в Еленовка и не го е чувала от последната му нощ в стоманодобивната фабрика.

"Той ми изпрати своя снимка, защото исках да го видя. Откакто напусна "Азовстал", не съм имал никаква комуникация с него."

Двете жени все пак успяват да идентифицират съпрузите си на снимки и видеоклипове, публикувани в руски чат групи и канали в социалните медии.

"В източници като Телеграм можете да видите как затворниците от "Азовстал" стоят в строй в Еленовка. Видях съпруга си отблизо заедно с другите. После в друго видео го видях да влиза в трапезарията", разказва Алина.

Сателитно изображение на затворническата колония в Еленовка, направено от Maxar Technologies от 30 юли 2022 г.
Сателитно изображение на затворническата колония в Еленовка, направено от Maxar Technologies от 30 юли 2022 г.

Тя и Анастасия са активни участнички в групи заедно с близките на други украински военнопленници.

"Всички са изтощени и измършавели"

"Те си говорят как се отнасят към близките им, как всички са изтощени и измършавели, как ги хранят два пъти на ден с малки порции, които изобщо не могат да се нарекат храна. Дават им вода от някакъв поток. Мисля, че имат право да се къпят два пъти седмично", допълва Анастасия.

Много руски военни и проруски сепаратисти имат особено отношение към защитниците на "Азовстал", доста от които са членове на ултранационалистическия полк "Азов". В Москва неведнъж са се чували открити призиви тези украински бойци да бъдат изправени пред съда и дори да бъдат екзекутирани.

През май председателят на руската Дума Вячеслав Володин ги нарече "нацистки престъпници" и каза, че те не трябва да бъдат включвани в размяна на военнопленници. Председателят на комисията по международни въпроси на Думата Леонид Слуцки пък подкрепи идеята за трибунали и каза, че Русия трябва да отмени мораториума от 1996 г. върху смъртното наказание.

"Целият свят трябва да види, че украинските националисти заслужават само екзекуция", каза Слуцки.

Тази снимка може да е неприемлива за някои от вас.
Изгорените тела на убитите при взрива в Еленовка са наредени на земята и покрити с найлон.
Изгорените тела на убитите при взрива в Еленовка са наредени на земята и покрити с найлон.
Тази снимка може да е неприемлива за някои от вас - Вижте повече
Изгорените тела на убитите при взрива в Еленовка са наредени на земята и покрити с найлон.

На 29 юли руското посолство в Лондон публикува свое изявление в Туитър, нарушаващо правилата на платформата, свързани проявите на омраза. То гласеше, че "бойците от "Азов" заслужават екзекуция, но не смърт чрез разстрел, а чрез обесване, защото не са истински войници и заслужават унизителна смърт".

Полкът "Азов" е крайнодясна доброволческа военизирана част, включена в Националната гвардия на Украйна през 2014 г. В началото е военизирана милиция, известна като батальона "Азов", чиито членове бяха известни с ултранационалистическите си убеждения. Идеология, която властите в САЩ свързват с неонацисткия екстремизъм.

Анастасия, Алина и други близки на военнопленници от "Азовстал" в Еленовка обаче са решени да направят така, че правителството и международната общност да не забравят техните роднини. За тях те са герои, защото единствени са защитавали родния им Мариупол от руската инвазия.

"В Киев се провеждат демонстрации с искане за връщането на нашите герои. И не само в Киев. Такива демонстрации се организират в други страни, за да не бъдат забравени и да ги върнем у дома", казва Анастасия.

По думите ѝ на 29 юли светът за пореден път е видял, че "руснаците не спазват никакви правила за водене на война" и затова близките на защитниците от "Азовстал" са решили "да бият тревога".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG