Връзки за достъпност

Извънредни новини

264 украински бойци са евакуирани от "Азовстал" в градове, контролирани от Русия


Ранените украински бойци пристигат в Новоазовск под ескорта на руската армия или проруските сепаратисти от Донбас.
Ранените украински бойци пристигат в Новоазовск под ескорта на руската армия или проруските сепаратисти от Донбас.

264 украински бойци са евакуирани вечерта на 16 май от металургичния завод „Азовстал“ в стратегическия пристанищен град Мариупол. Това беше потвърдено от руското и украинското министерства на отбраната.

53 „тежко ранени“ бойци са откарани в болница в Новоазовск, а други 211 са евакуирани през хуманитарен коридор на друго място. На снимки се вижда как ранени мъже са пренасяни на носилки и посрещнати от медицински лица.

Украинската армия съобщи, че в завода има още хора, но точният им брой не е ясен. Всички евакуирани бойци са отишли в градове, които са под контрола на руската армия.

Ранените бойци пристигат в Новоазовск, придружавани от про-руски военни.
Ранените бойци пристигат в Новоазовск, придружавани от про-руски военни.

Украинският полк „Азов“ съобщи по-рано в социалните мрежи, че за да се спасят човешки животи „целият мариуполски гарнизон изпълнява одобреното решение на Върховното военно командване и се надява на подкрепата на украинския народ“.

В среднощно обръщение към народа президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че Украйна има нужда от своите герои живи и спасяването на бойците е основен приоритет за него.

По-рано в понеделник руското министерство на отбраната съобщи, че е сключено споразумение между двете страни ранените да напуснат стоманодобивния завод за лечение в град, държан от подкрепяните от Москва сепаратисти. Затова руската армия е прекратила огъня около централата и е отворила хуманитарен коридор.

В автобус на носилки са превозени ранените украински бойци.
В автобус на носилки са превозени ранените украински бойци.

„Азовстал“ е под обсадата на руската армия от месеци, а откакто всички цивилни от града бяха евакуирани, бойците останаха последните „защитници на Украйна“ в Мариупол. Тогава се смяташе, че в завода има приблизително 2000 украински бойци, укрити в разтегнатата мрежа от подземни тунели и бункери. Тяхното отстояване се смяташе за символично, след като Русия взе контрол над останалата част от града.

Междувременно в понеделник руската армия засили офанзива си в Източна Украйна като бомбардира Одеса и Николаев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG