Връзки за достъпност

Извънредни новини

Потомствен адвокат. Ивайло Дерменджиев, който ще решава спорове между Брюксел и Лондон


Адвокат Ивайло Дерменджиев
Адвокат Ивайло Дерменджиев

Той се определя като потомствен адвокат. Баща му е един от доайените в административното право, дългогодишен преподавател в Софийския университет и автор на много студии и изследвания. Майка му пък има над 40-годишен стаж като практикуващ адвокат.

Миналата седмица Ивайло Дерменджиев стана единственият българин, избран от Европейската комисия (ЕК) за арбитър по двустранни спорове по договори между Брюксел и трети страни. Той е един от деветимата европейски юристи, които ще се произнасят конкретно по спорове между Европейския съюз (ЕС) и Великобритания.

Изборът беше обявен след едногодишна процедура, за участие в която Дерменджиев е бил номиниран от ЕК, разказа самият той пред БТА през уикенда. По думите му това е признание не само за него, а и за цялата юридическа общност в България, тъй като има страни членки на ЕС, които нямат свои представители сред бъдещите европейски арбитри.

Адвокат Ивайло Дерменджиев е син на проф. Иван Дерменджиев и Кремена Димова, както и потомък на Вергил Димов – известен земеделец, два пъти министър преди 9 септември 1944 г. и адвокат в редица значими процеси, сред които и този срещу поета Никола Вапцаров.

"Когато си от семейство, в което се говори ежедневно за право, някак си получаваш житейската нагласа да мислиш в тази посока. Върху тази плоскост от ранните ми години е формирана една правна нагласа, от която не мога да избягам и до днес", казва Дерменджиев в интервю за правния портал "Лекс" през 2021 г., десетина дни преди да бъде избран за председател на Висшия адвокатски съвет в България.

Това се случи на 31 май миналата година, след като още на първи тур за него гласуваха 176 от общо 331 делегати, участвали във вота за висши органи на адвокатурата.

"През целия си адвокатски стаж не съм бил никога в ръководен орган на колегия. Опонентите смятат, че това е минус. Аз обаче, ако бях в обратната позиция – да избирам между този със стаж в структурите на адвокатурата и стаж в реалния океан на отношенията между бизнес, съд, арбитраж и, не на последно място – в отношенията със собствения си клиент, бих заложил на този, който е успял да реализира на практика и кариерно разбирането си за успял адвокат", казва още Дерменджиев пред "Лекс" малко преди да оглави Висшия адвокатски съвет.

Той е съосновател и старши управляващ съдружник в адвокатското дружество "Симеонов & Дерменджиев" заедно с колегата си Константин Симеонов.

Дерменджиев е доктор по международно право, специалист в сферата на международния търговски арбитраж и член на Лондонския арбитраж и на Международния арбитражен съд по спорта в Лозана.

Преди избора си начело на Висшия адвокатски съвет той изтъкна, че възнамерява да работи за подобряването на образа на българския адвокат, който според него в момента се принизява до "ниво на стажанти, висящи по опашки за справки, регистратори на данни и опитващи се да оцеляват в пазарната ни действителност".

"Смятам, че дълго и умишлено част от нашия политически елит се опитваше да принизи ролята и функцията на адвоката и да го маргинализира до максимална степен. За много политици е удобно да имат беззъба адвокатура и работят в тази посока, на практика почти умишлено. Смятам и ще се опитам да обърна процеса в положителна посока, както подобава за професионалните, обществените и политическите ни реалности", добави Дерменджиев преди малко повече от години пред "Лекс".

Като арбитър по спорове между ЕС и трети страни той ще разглежда не само търговски казуси, но и такива, които са свързани със свободата на придвижване, например. По думите му пред БТА арбитражът ще може да налага санкции, които да не са имуществени, а да задължават към определени действия, както и да отнема привилегии. Очаква се новата структува да започне работа през следващата година.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG