Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ наложиха санкции на жената до Путин Алина Кабаева и още руски олигарси


Алина Кабаева се смята за жената до Владимир Путин.

САЩ наложиха санкции на жената до руския президент Алина Кабаева. Тя беше добавена в американския списък на санкционираните руснаци заради руската инвазия в Украйна във вторник.

Новите санкции обхващат 24 предприятия от технологичния сектор и отбранително-промишления комплекс на Русия, руски бизнесмени и техните яхти, както и ръководители на области в Украйна, които Русия е окупирала.

Алина Кабаева беше санкционирана от Великобритания и Европейския съюз още преди 2 месеца. САЩ се готвеха да я санкционират още в края на април, но в последния момент се отказаха, за да не провокират Путин.

Кабаева е смятана за жената до Владимир Путин и фактически първа дама на Русия. Тя е бивша олимпийска шампионка по художествена гимнастика. Кабаева управлява в момента голямата руска медийна компания NMG (National Media Group). През април САЩ наложиха санкции и на двете пълнолетни дъщери на Путин.

Сред новите санкционирани е и Константин Ивашченко, който бе поставен за "кмет" на Мариупол, след като градът попадна под контрола на проруските сепаратисти в Донбас. В санкционния списък попадат и Володимир Салдо и Константин Стремусов, лидери в администрацията на окупирания от руснаците Херсон.

„Докато невинни хора страдат от незаконната агресия на Русия, съюзниците на Путин забогатяват и финансират разкошен начин на живот", каза във вторник министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън. "Министерството на финансите ще използва всички налични инструменти, за да се увери, че руският елит и поддръжниците на Кремъл ще бъдат подведени под отговорност за съучастието си във войната, която струва безброй жертви“, добави тя.

Близкият до руския президент бизнесмен Андрей Гуриев и неговият син също са засегнати от последните санкции. Луксозната яхта "Алфа Неро", за която се твърди, че Гуриев е купил през 2014 г. за 120 млн. долара, се споменава поименно, отбелязва ДПА. АП допълва, че Гуриев е собственик на имението „Уитънхърст“, което е второто по големина в Лондон след Бъкингамския дворец.

В списъка са включени и трима олигарси - Дмитрий Пумпянски, Андрей Мелниченко и Александър Пономаренко. Поименно се споменава и яхтата „Аксиома“, която според американските власти е собственост на Пумпянски. Сред бизнесмените са още Виктор Рашников – председател на Съвета на директорите на „Магнитогорския металургичен комбинат“, Антон Урусов – вицепрезидент на Руския фонд за преки инвестиции, и Наталия Попова – първи зам.-генерален директор на Innopraktika.

Санкциите означават замразяване на активи в САЩ и забрана за американски граждани или компании да правят бизнес с лицата от списъка, на които също така е забранено да влизат в САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG