Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ наложиха санкции на жената до Путин Алина Кабаева и още руски олигарси


Алина Кабаева се смята за жената до Владимир Путин.
Алина Кабаева се смята за жената до Владимир Путин.

САЩ наложиха санкции на жената до руския президент Алина Кабаева. Тя беше добавена в американския списък на санкционираните руснаци заради руската инвазия в Украйна във вторник.

Новите санкции обхващат 24 предприятия от технологичния сектор и отбранително-промишления комплекс на Русия, руски бизнесмени и техните яхти, както и ръководители на области в Украйна, които Русия е окупирала.

Алина Кабаева беше санкционирана от Великобритания и Европейския съюз още преди 2 месеца. САЩ се готвеха да я санкционират още в края на април, но в последния момент се отказаха, за да не провокират Путин.

Кабаева е смятана за жената до Владимир Путин и фактически първа дама на Русия. Тя е бивша олимпийска шампионка по художествена гимнастика. Кабаева управлява в момента голямата руска медийна компания NMG (National Media Group). През април САЩ наложиха санкции и на двете пълнолетни дъщери на Путин.

Сред новите санкционирани е и Константин Ивашченко, който бе поставен за "кмет" на Мариупол, след като градът попадна под контрола на проруските сепаратисти в Донбас. В санкционния списък попадат и Володимир Салдо и Константин Стремусов, лидери в администрацията на окупирания от руснаците Херсон.

„Докато невинни хора страдат от незаконната агресия на Русия, съюзниците на Путин забогатяват и финансират разкошен начин на живот", каза във вторник министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън. "Министерството на финансите ще използва всички налични инструменти, за да се увери, че руският елит и поддръжниците на Кремъл ще бъдат подведени под отговорност за съучастието си във войната, която струва безброй жертви“, добави тя.

Близкият до руския президент бизнесмен Андрей Гуриев и неговият син също са засегнати от последните санкции. Луксозната яхта "Алфа Неро", за която се твърди, че Гуриев е купил през 2014 г. за 120 млн. долара, се споменава поименно, отбелязва ДПА. АП допълва, че Гуриев е собственик на имението „Уитънхърст“, което е второто по големина в Лондон след Бъкингамския дворец.

В списъка са включени и трима олигарси - Дмитрий Пумпянски, Андрей Мелниченко и Александър Пономаренко. Поименно се споменава и яхтата „Аксиома“, която според американските власти е собственост на Пумпянски. Сред бизнесмените са още Виктор Рашников – председател на Съвета на директорите на „Магнитогорския металургичен комбинат“, Антон Урусов – вицепрезидент на Руския фонд за преки инвестиции, и Наталия Попова – първи зам.-генерален директор на Innopraktika.

Санкциите означават замразяване на активи в САЩ и забрана за американски граждани или компании да правят бизнес с лицата от списъка, на които също така е забранено да влизат в САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG