Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Открита газова война срещу Европа". Русия още повече намалява доставките


Президентът на Русия Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Европа да отговори на обявената от Русия "газова война" и да засили санкциите срещу Москва, след като "Газпром" обяви предстоящо съкращаване на дневните газови доставки по тръбопровода "Северен поток 1" до 20% от капацитета му.

"Чухме нови газови заплахи към Европа. Това е открита газова война, която Русия обяви на Европа", каза Зеленски във вечерното си видео обръщение в понеделник.

Руската държавна компания "Газпром" съобщи по-рано, че поради "технически условия" на друга турбина газопроводът ще преустанови работа от 27 юли, сряда.


Според руския гигант това ще доведе до намаляване на доставките до 33 млн. куб. метра дневно, което е наполовина на количествата в момента.

"Газпром" поднови доставките по "Северен поток 1" миналата седмица след 10-дневно прекъсване за поддръжка, но само с 40 на сто от капацитета на тръбата. Русия каза, че е била принудена да намали количествата, защото Канада е забавила връщането на турбина, която е била изпратена за ремонт.

Германският енергиен регулатор повтори позицията си, че намаляването на доставките не е оправдано. Федералната мрежова агенция каза, че "няма технически причини" за ограничаването, и че наблюдава ситуацията отблизо.

Клаус Мюлер, директор на агенцията, наскоро предупреди, че Германия остава зависима "от милостта на Русия", която решава колко газ да доставя по "Северен поток 1".

Правителството в Берлин е на мнение, че намаляването на доставките е наказание за наложените от ЕС строги санкции срещу Русия заради нападението на Украйна.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обвини Русия, че използва енергията като оръжие и предупреди, че Европа трябва да се подготви за евентуално пълно спиране на руските газови доставки.

"Очевидно е, че Кремъл не е надежден партньор за енергийните доставки на Европа", каза Фон дер Лайен в понеделник.

"Газпром" умишлено поддържа и ниски нива в своите хранилища и доставя само част от договорените количества на 12 страни членки на ЕС.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли обвиненията и каза, че доставките ще бъдат възстановени доколкото е технически възможно.

Миналата година 40 на сто от газа в ЕС беше внесен от Русия.

Русия едностранно прекрати доставките на газ за България още в края на март. "Газпром" поиска плащането да бъде извършвано по нова схема - в рубли и по нова сметка. София отказа, защото това противоречи на договора.

"Булгаргаз" всеки ден изпраща писма, с които иска доставките по договор да бъдат възстановени, но не получава отговори, каза наскоро вицепремиерът в оставка Асен Василев. В момента България внася газ през тръбите от Гърция и Турция. Миналата седмица премиерът в оставка Кирил Петков посети Азербайджан, за да договови увеличаване на доставките.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG