Връзки за достъпност

Извънредни новини

Милена Георгиева, която учи деца в инвалидни колички да танцуват


"Всички са мои деца", казва треньорката за своите ученици. 
"Всички са мои деца", казва треньорката за своите ученици. 

Тя танцува. Но не просто за удоволствие, за нея това е щастие, начин на живот. Тя учи деца да танцуват, за да живеят и те щастливо. Иска това за всички, дори за тези, които имат увреждания. Затова, с вдъхновение и хъс, с нея започват да танцуват и деца в инвалидни колички.

Милена Георгиева е треньор и хореограф по спортни танци. А вече от 15 години претворява танца в рехабилитация на деца и младежи с различни увреждания -двигателни, зрителни, слухови. Това е кауза, с която помага за тяхното физическо здраве, но и за да се чувстват пълноценни и да се усмихват.

Родена е на 28 ноември 1983 г. Завършила е средното си образование в 153 Профилирана гимназия „Неофит Рилски” в София и висше в Националната спортна академия - с магистърска степен по високо спортно майсторство с профил треньор- хореограф по спортни танци. Има и бакалавърска степен в УНСС специалност "Фирмено управление".

Категоризиран треньор е, съдия и член на УС на Българска федерация по спортни танци. Член на Българската професионална танцова асоциация. Член и лицензиран съдия към Световния танцов Съвет (World Dance Council).

Представлява България на открити, eвропейски и световни шампионати към WDC от 2008 г. Заедно с Николай Йорданов са шампиони на България за 2007-2011 г. за професионалисти по стандартни танци. А през 2008 г. става европейски шампион на турнира за хора с инвалидни колички в Малта.

Милена Георгиева разказа пред Свободна Европа, че идеята да се обучават деца с увреждания не е нейна, а на преподавателката по "Адаптирана физическа активност" в НСА Камелия Константинова, от времето, когато е нейна студентка.

"Тя, така да се каже, ме вербува, на мен ми беше много интересно, влязох веднъж в тренировъчната зала заедно с моя треньор тогава - Златин Костов, и с Димитър Желев, и оттам-нататък бях една от тях. Нямаше как да не се присъединя, когато видях тези лъчезарни танцуващи хора, които искат да бъдат щастливи", казва тя.

Това е началото, което няма край. Прекъсва само за кратко, когато Константинова заминава и вече няма такъв профил в НСА. Но скоро след това Милена прави свой клуб - "ProDance-М", и започва да обучава деца - и без увреждания, и с увреждания.

"Идеята е да създадем приятна среда за всички, да бъдат заедно, да се забавляват и да възпитаваме децата, които нямат увреждания, че другите не са различни, не са болни или заразни, а са едни от нас и трябва да бъдат приемани, както всеки от нас. И другите деца в клуба ги приемат без никакви предразсъдъци. И аз не приемам децата с физически проблеми като нещо специално, те са като всички останали. Всички са мои деца, независимо, че някои вече са на 18-19 години. Прекарват голяма част от деня си с мен, заедно сме и на лагери, състезания", добавя инструкторката по танци.

Милена с един от порасналите си ученици - Филип, който е медалист
Милена с един от порасналите си ученици - Филип, който е медалист

Всяка година, до преди пандемията, всички клубове правят годишен концерт и там децата в инвалидни колички правят демонстрации, с помощта на други деца или треньори. Искат сега тази традиция да продължи.

Милена казва, че това дава на тези деца увереност, че са значими и важни за някого, дава им спокойствие, социален контакт, имат приятели, откриват много сходни черти с тях и са заедно и извън залата. Заедно с нея всички деца от клуба ходят на разходки, басейни, пикници.

"Приятелството, което остава, е много повече от самия спорт, който, разбира се, има големи ползи да се раздвижват и развиват, помага им да се адаптират към упражненията, които трябва да правят заради своите проблеми", казва още Милена.

23-годишната Цветелина Кузева - нейна ученичка, разказа пред БНР:

"Запалих се по танците, макар че в началото беше ми трудно, но се свиква с времето. Много е приятно. Иначе обичам да слушам музика, да си говоря с хора, да излизам... Бих казала на всички хора - да си следват мечтите и да ги сбъдват".

Това, което прави Милена, не изглежда никак лесно. Но тя с лекота казва:

"Не виждам нещо, което е лесно в живота, това е едно предизвикателство, приятно нещо, което можеш да подариш на околните - танците са щастие, емоция, която те разтоварва от напрегнатото ежедневие и задачите и контактът, който преживяваш, не може да се сравни с нищо друго".

Готова е да приеме още деца, не работи само с такива с ментални увреждания. Но казва, че с удоволствие ще танцува с още млади хора, който имат физически проблеми, и който има желание, би се радвала да се свърже с нея.

"Учим се взаимно, както аз тях, така и те мен - на съпричастност, на борбеност. Те са много борбени, не са от хората, които непрекъснато мрънкат и се оплакват. Напротив - намират начини да се усмихнат, да дадат позитивна нагласа на хората около себе си, да им дадат сила и да ги накарат също да се усмихват. А това е нещо, което искам да виждам във всички хора, те успяват и заразяват и мен, и другите деца, това ми е предостатъчно", казва още Милена.

Едно от най-ценните неща, които й остават от контакта с тези дечица, са думите, които чува от едно от тях, което страда от церебрална парализа.

"Каза ми: "Како Милена, като порасна, искам да стана като Вас!". Това е нещо, което ме докосна страшно много, защото да разбереш, че някой иска да ти подражава, означава, че си му дал много, добър пример. И това е много ценно", казва треньорката.

XS
SM
MD
LG