Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беларуски войници влизат в руски военни маневри. Москва отрича да има връзка с войната


Специални части на беларуската армия
Специални части на беларуската армия

Повече от 250 беларуски войници ще вземат участие в големи руски военни маневри, които ще започнат в края на август. Войници от механизирана пехотна бригада на Западния военен окръг на Беларус ще бъдат изпратени за ученията "Восток 2022" ("Изток 2022"), съобщи беларуската информационна агенция БелТА.

Руски и беларуски войски за последно проведоха съвместни учения малко преди руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари. Тези учения се проведоха в Беларус в разгара на струпването на руски войски по границата с Украйна.

Ученията "Восток" обаче се провеждат в руския Далечен изток. Те трябва да се състоят между 30 август и 5 септември.

Маневрите не са свързани с руската инвазия в Украйна, каза руското министерство на отбраната. Броят на руските войници, които ще бъдат задействани тази година в ученията "Восток", засега все още не е обявен.

Ръководената от авторитарния президент Александър Лукашенко Беларус е важен съюзник на Русия, допълва ДПА, цитирана от БТА.

Част от инвазията в Украйна беше осъществена от беларуска територия, а през последните месеци от Беларус бяха изстреляни руски ракети по украинска територия.

"Восток" е сред най-големите военни учения в Русия. Най-мащабният им формат досега през 2018 г. включваше близо 300 000 руски войници, наред с подразделения от Монголия и Китай.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG