Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Цвете в епруветка". Биотехнолозите Петър и Йоана, които поставят науката в ръцете ти


Йоана Ушакова и Петър Нефтелимов са състуденти, които заедно намират своето призвание.
Йоана Ушакова и Петър Нефтелимов са състуденти, които заедно намират своето призвание.

Екологично джобно бижу. Или космически подарък, който може да живее и на Марс. Създаден с любов към науката и с грижа за природата. Ако искате да (си) подарите цвете, което няма да увехне бързо, ако искате да расте, без да са нужни грижи, има решение. Двама млади български биотехнолози вече са го намерили. Те са Петър Нефтелимов и Йоана Ушакова - създатели на проекта "Цвете в епруветка".

Не се стряскайте - цветята не са затворени, без да могат да дишат, напротив - епруветката всъщност е перфектна министаичка за тях, защото не се нуждаят от голямо пространство, докато са малки, и атмосферата, в която растат, е най-благоприятната. А след епруветката животът продължава - цветето може да бъде пресадено.

Йоана и Петър се занимават с микроразмножаване (in vitro култивиране) на растения - биотехнологичен подход в лабораторни условия, който дава възможност за опазване на застрашени видове.

Те не просто искат да подаряват красота. Проектът има и кауза. Така се намаляват обработваемите площи за рязан цвят, които могат да се използват за изхранване на населението.

Освен това предлагат биологичен продукт с нулев отпадък и минимален карбонов отпечатък при производство, който е алтернатива на бързоувяхващите букети. Казват, че хората не си дават сметка какви са площите, на които е отглеждан един букет, въглеродните емисии, които е образувал с логистиката, включваща транспорта от други държави, както и хладилните камери за пренасянето.

Цветята в епруветка са много подходящи и за хора с инхалаторни алергии.

И не на последно място - за Петър и Йоана е важно, че това е стартиращ отговорен бизнес на млади учени, който подкрепят науката в България.

"Цвете в епруветка" вече има награди - печели 2-ро място от хакатона за студенти ,,Академия за иновации‘‘ 2020 и е един от 17 проекта на млади учени-иноватори по програма на Фондацията ,,Америка за България“ - „Следващите 10 „Наука с бъдеще“ – в подкрепа на значими идеи през следващите 10 години“ 2021.

А тази пролет от Министерството на околната среда и водите поръчват 300 епруветки като подаръци за министри, депутати, за президента и омбудсмана по повод Световния ден на Земята.

Кои са те?

Петър Нефтелимов избира своя път още от ученик. Завършва Природо-математическата гимназия във Велико Търново с интензивно изучаване на биология и химия. Прочита по веднъж уроците по биология и ги е научил - това е неговият предмет.

"Винаги съм смятал, че струва да имаш висше образование по природните науки, медицината, инженерството и математиката, защото докато при останалите професии може да ги усъвършенстваш с практиката, то при тези ти трябва основата и образованието в тях е жизнено важно, за да можем да създаваме иновации в последствие. Иновации, които ще подобрят живота на някого или ще направят средата, в която живеем, по-чиста", разказа пред Свободна Европа Петър.

"По време на бакалавъра по Биотехнологии в Биологически факултет към Софийски университет, след курса по Растителни биотехнологии към катедра ,,Физиология на растенията‘‘, видяхме възможност за стартиране на бизнес с междинния продукт от нашата лабораторна работа, а именно цветята в епруветка. Това стана тема на дипломната ми работа в магистратурата по ,,Биобизнес и биопредприемачество‘‘, която завърших с пълно отличие, а после и професионален проект", каза още той.

С Йоана и други колеги от факултета започват проекта съвсем неусетно през януари 2020 година, окрилени от мисълта, че ще работят в сферата на своето образование и квалификация. Освен биотехнолог, Йоана е и учител по биология. Работила е в микробиологичната лаборатория на SGS – България, а сега е биолог в медицинска лаборатория ,,Лина‘‘.

"Ще представим така потайната наука на драгия човек. Ще му я дадем в ръцете и лично ще му разкрием тайните зад нея. За нас науката не стига само до прага на лабораторията и не стои само зад сложните и неразбираеми термини в научните статии на английски език. Науката трябва да бъде поднесена на хората по интересен и забавен начин", описа Петър каква е идеята зад този проект.

А защо са избрали точно епруветка за цветята?

"Защото е един от най-използваните съдове в лабораторията. Символ е на лабораторната работа и науката. Не на последно място е с джобни размери, компакта и лесно се пренася", обяснява Петър.

Казва, че с Йоана чувстват цветчетата, които създават и отглеждат, като свои деца.

"Те са нашите малки сладки бебета, за които се грижим само с любов".

За цветята с любов

Петър казва, че всяко цвете в епруветка е "невероятно сладко, когато цъфти мъничко - като бебче е, а кое бебче не е сладко?". Затова с Йоана отглеждат своите цветя наистина с любов.

В епруветки могат да живеят всякакви растения, но не всяко цъфти там, затова избират именно такива. А тези, които предлагат, са не просто красиви, имат и красиви имена. Торения и Лобелия.

Торения (Torenia fournieri) е едногодишно цъфтящо растение, което произхожда от Южна Азия. Цветовете му варират от розово-лилаво до синьо, но се срещат и видове в бяло и жълто. Листата са издължени и назъбени, а цветовете наподобяват фунийки. Лобелия (Lobelia) е едногодишно тревисто красиво растение с нежни пъстри цветове - цъфти в розово и в синьо.

Епруветката не се отваря минимум 2 месеца, но е възможно този период да достигне дори до 4 месеца. Цветето се развива естествено в нея, тъй като има всички необходими хранителни вещества и минерали, за да живее толкова време без никаква грижа. Единственото условие е да е на температура 22-24 градуса по Целзий и да е на слънчево място, но не на преки слънчеви лъчи.

След изразходване на хранителните вещества или достигане на максимален растеж в епруветката, цветето може да бъде присадено в саксия. Коренът му се измива под течаща вода и се поставя в саксия с почва. Има само едно условие - влажността да бъде постепенно намалявана. Това може да стане чрез своеобразен “похлупак” от шише, в което да се пробиват дупки. Така цветенцето не се подлага на стрес, а се адаптира към новата си среда на живот.

Осигурено им е всичко необходимо, за да се превърнат в здрав възрастен индивид. Това се случва благодарение на точно изчислените пропорции на хранителните вещества и микроелементите. Влажността е 100% в епруветката, така че цветята не са затворници, те са по-скоро защитени.

Биотехнолозите се притесняват, че някои хора решават да отворят епруветката, за да може цветето да диша. А това не трябва да се прави. Цветята фотосинтезират и си извършват газообмена, без да се налага тапата да е махната. Ако тя бъде махната, се нарушава стерилността и е потенциално опасно да се развият зарази. Затова просто всеки, които има от цветята в епруветка на Йоана и Петър - просто трябва да им се довери, те са направили най-доброто за тях.

Петър казва, че по този начин цветята могат да виреят и в Космоса.

"Микроразмножаването на растения се използва в затворени помещения, без да се влияе от външната среда. По този начин могат да се отглеждат растения в космически кораби или космически станции на други планети, например на Марс".

Там дори ще имат нужда от по-малко вода, отколкото на Земята, защото тя ще тече по различен начин през марсианската почва, благодарение на гравитацията на Червената планета, която е приблизително 38% от земната.

Засега "Цвете в епруветка" вирее само на нашата планета, в нашата страна, но интересът вече е толкова голям, че нови поръчки на сайта на Петър и Йоана могат да бъдат правени чак след 7 септември.

Направи и ти и науката ще бъде в твоите ръце, както казват двамата.

XS
SM
MD
LG