Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тежки въздушни удари срещу Газа. Израел уби висш командир на „Ислямски джихад“


Израел нанесе въздушни удари в Газа, при които, според палестински източници, са загинали най-малко 10 души
Израел нанесе въздушни удари в Газа, при които, според палестински източници, са загинали най-малко 10 души

Най-малко 10 души са убити при израелски въздушни удари в ивицата Газа, включително висш командир на палестинска въоръжена група „Ислямски джихад“.

Премиерът на Израел каза, че операцията е провокирана от "непосредствена заплаха" от страна на „Ислямски джихад“ след ареста на един от неговите членове в началото на седмицата. Групировката изстреля повече от 100 ракети срещу Израел като "първоначален отговор". Повечето бяха прихванати от израелския противоракетен щит "Железен купол".

"Ислямски джихад" е прокси на Иран, който иска да унищожи израелската държава и да убие невинни израелци. Ние ще направим всичко, което трябва, за да защитим нашия народ", каза израелският премиер Яир Лапид. По думите му Израел не е заинтересован от продължителна операция в ивицата Газа, но „не се страхува от такова развитие на ситуацията“.

„Ислямски джихад“, която е подкрепяна от Иран, има централа в сирийската столица Дамаск и е една от най-силните въоръжени групировки в Газа. Тя е отговорна за много атаки, включително ракетен обстрел и стрелба срещу Израел.

Това е най-острата конфронтация между Израел и въоръжените групировки в Газа от 11-дневната война през май 2021 г., при която загинаха 260 палестинци и 14 израелци, припомня АФП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG