Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин забрани на инвеститори от "неприятелски" страни да продават дялове от ключови компании


Указът на прездента Путин влиза в сила веднага
Указът на прездента Путин влиза в сила веднага

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който забранява на инвеститори от така наречените "неприятелски" държави да продават дялове в определени стратегически предприятия до края на годината.

Забраната обхваща повечето големи финансови и енергийни проекти, в които чужденци вече притежават дялове, включително петролния и газов проект "Сахалин-1"

Указът беше публикуван в петък и влиза в сила незабавно. С него се забранява на инвеститорите, подкрепили санкциите срещу Русия, да продават дяловете си в рамките на споразумения за подялба на продукция (PSA), в банки, стратегически предприятия, компании, произвеждащи енергийно оборудване, както и други проекти като производство но петрол, газ, въглища или никел.

Указът също така гласи, че правителството и Централната банка трябва да изготвят в рамките на 10 дни пълен списък на компаниите, засегнати от този ход. Забраната влиза в сила незабавно, въпреки че Путин може да реши да издаде специално освобождаване в определени случаи.

Международните инвеститори напускат руския пазар на фона на западните санкции, наложени на Москва заради нейната непровокирана инвазия в Украйна. Регистърът на неприятелските държави, създаден от руското правителство, включва предимно западни държави, участващи в санкциите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG