Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската журналистка, която описа българи като "нехора", е задържана в Косово по подозрение в шпионаж


Дария Асламова
Дария Асламова

В нощта на събота срещу неделя косовската полиция задържа руската журналистка Дария Асламова, съобщава Радио Свобода.

Министърът на вътрешните работи на Косово Джалал Свечлия каза, че Асламова е заподозряна в шпионаж, но не разкри подробности за обвиненията. Журналистката е задържана на границата със Сърбия, когато се е опитала да влезе в Косово като кореспондент на вестник "Комсомолская правда".

Асламова се свързала с редакцията на вестника в неделя сутринта и е казала, че е освободена след разпит, но е била принудена да се върне в Сърбия.

На страницата си във Фейсбук ръководителят на косовското министерство на вътрешните работи написа: „Много държави доказаха, че Асламова се е занимавала с шпионаж за руското военно разузнаване и че се е представяла за журналист... Опитът й да влезе в страната ни, съвпадащ с събитията в северната част на страната ясно доказват, че Русия се е присъединила към сръбската пропаганда с цел дестабилизиране на страната ни“. Той публикува снимки на Асламова заедно с руския външен министър Сергей Лавров, бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин и сирийския президент Башар ал-Асад.

Вестник "Комсомолская правда" съобщи, че Асламова е в Сърбия и има редакционна задача да подготви специален доклад във връзка с изострянето на сръбско-косовския конфликт. От руското посолство в Сърбия са отговорили на запитване на редакцията, че не разполагат с информация за задържането и местонахождението на журналиста. Руската федерация не признава независимостта на Косово и няма дипломатическа мисия там.

Дария Асламова е специален кореспондент на "Комсомолская правда". Работила е и в Украйна като военен кореспондент на руския пропаганден канал „Царьград“. Асламова е работила като журналист в много "горещи точки", включително Чечня, Абхазия, Нагорни Карабах, Осетия, Таджикистан, Югославия. Участва във „флотилията на свободата“ на път за Газа. Автор на книгата "Приключенията на едно лошо момиче".

През юни 2021 г. тя публикува обширен репортаж от България, пълен с манипулации, лъжи и обидни квалификации за български граждани. Той беше описан в Дневник. В статията "Как превръщат България в страна на професионални русофоби" тя описва България като територия, през която НАТО минава и прави каквото си иска.

Асламова дава пример за български "шедьоври на самоунищожението" като например този, че "български нехора с еднакъв ентусиазъм се борят не само за събарянето на съветски паметници, но и за издигането на нови - на своите западни "приятели".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG