Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН поиска достъп на международни експерти след нови атаки срещу най-голямата АЕЦ в Украйна


Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова да бъде осигурен достъп на чуждестранни инспектори до украинската АЕЦ „Запорожие“. В петък и събота централата беше подложена на обстрел, за който Украйна и Русия се обвиняват взаимно.

„Всяка атака срещу атомна електроцентрала е самоубийствена“, каза Гутериш на пресконференция на 8 август в Япония след отбелязването на 77-ата годишнина от американската ядрена атака срещу Хирошима.

Генералният секретар на ООН призова до централата да бъдат допуснати експерти на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

„Напълно подкрепяме МААЕ в усилията им да създадат условия за стабилизиране на централата“, добави Гутериш.

АЕЦ „Запорожие“ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Тя се намира в окупиран от руската армия район в Централна Украйна, но в нея продължават да работят украински работници.

На 5 и 6 август централата беше подложена на артилерийски обстрел, за който Украйна обвинява руската армия, а Русия обвинява „украински националисти“.

Според Киев атаката е довела до повреда в три сензора за радиация, а работници са били ранени. Украинската държавна ядрена компания „Енергоатом“ съобщи, че централата все още работи и не са открити радиоактивни течове.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в „ядрен терор“.

„Няма нито една нация на света, която може да се чувства в безопасност, когато терористична държава стреля по ядрена централа“, каза Зеленски.

Назначената от Русия администрация на окупирания украински град Енергодар, където се намира централата, обвини Украйна за атаката. Руското посолство във Вашингтон публикува изявление, според което обстрелът е дело на „украински националисти“.

Според назначената от Москва администрация при атаката са повредени административни сгради и склад.

Директорът на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Мариано Гроси призова и двете страни за „въздържание“ в района на атомната централа и каза, че последните атаки „подчертават“ риска от ядрено бедствие.

АЕЦ „Запорожие“ беше обект на атаки на руската армия в началото на непредизвиканата руска военна инвазия в Украйна. Районът на централата беше окупиран още през март.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG