Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай продължава военните учения до Тайван след обявения краен срок и ще упражнява нападения по море


Видеостена в китайската столица Пекин показва китайските учения край Тайван. Снимката е от 3 август
Видеостена в китайската столица Пекин показва китайските учения край Тайван. Снимката е от 3 август

Китай продължава военните учения до Тайван, въпреки че по план те трябваше да приключат в неделя, съобщиха световните агенции. Източното командване на китайската армия каза в понеделник, че ще се упражняват нападения срещу подводници и настъпателни действия по море.

Китайската армия започна най-големите военни учения в историята си миналата седмица в отговор на посещение на председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван. Властите на Китай смятат Тайван за китайска територия и не приемат официални контакти между свои дипломатически партньори и правителството в Тайпе.

Тайванската армия съобщи за 66 прелитания на китайски военни самолети само в неделя, като 22 изтребителя са пресекли средната морска линия в Тайванския проток - граница, която доскоро се спазваше от Пекин и Тайпе. Според тайванските военни 14 военни кораба на Китай също са преминали тази линия, съобщи БТА.

Говорителят на министерството на националната отбрана на Китай У Цян каза в понеделник, цитиран от БТА, че ученията са „необходимо предупреждение и напълно подходящ и приемлив отговор на скорошните провокации“ от страна на САЩ и Тайван.

Тайван също ще проведе военни учения, съобщи БТА като цитира Асошиейтед прес. Тайванската армия ще извърши артилерийски учения в южната част на провинция Пинтун във вторник и в четвъртък в отговор на китайските маневри.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG