Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нанси Пелоси кацна в Тайван въпреки заплахите от Пекин


Самолетът с Нанси Пелоси на борда кацна в Тайван
Самолетът с Нанси Пелоси на борда кацна в Тайван

Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси пристигна в Тайван за посещение, което се очаква значително да изостри напрежението с Пекин, който твърди, че самоуправляващият се остров е негова собствена територия.

Външното министерство на Тайван отказа да коментира посещението, но с падането на нощта над Тайпе най-високата сграда в Тайван беше осветена със съобщения: „Добре дошли в Тайван“, „Тайван (обича) САЩ“.

Китай заплаши, че, ако Пелоси посети Тайван, армията „никога няма да седи със скръстени ръце“.

Напрежението в района ескалира в часовете преди очакваната визита на Пелоси. Четири американски бойни кораба, включително самолетоносач бяха разположени източно от Тайван като част от "рутинно" предислоциране. В отговор Пекин мобилизира свои бойни самолети и кораби, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Самолетоносачът "Роналд Рейгън" се намира във Филипинско море, източно от Тайван и Филипините, и южно от Япония, потвърди представител на флота на САЩ. "Роналд Рейгън" е придружаван от въоръжения с крилати ракети крайцер "Антиетам" и разрушителя "Хигинс". Амфибийният нападателен кораб "Триполи" също е в региона като част от предислокация, започнала през май.

В понеделник Китай предупреди Съединените щати, че ще има сериозни последици, ако Пелоси направи необявено посещение в Тайван, както и че ще смята това за провокация. По думите на говорителя на китайското външно министерство Чжао Лицзян подобно посещение би било "крещяща намеса във вътрешните работи на Китай". Той добави, че китайската армия няма пасивно да наблюдава и "със сигурност ще предприеме силни и решителни мерки за защита" на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Същия ден Пелоси пристигна Сингапур. Това беше първата спирка от азиатската ѝ обиколка. Останалите страни, включени в програмата ѝ са Малайзия, Япония и Южна Корея. Тайван не фигурира официално в този списък.

Властите на Китай смятат Тайван за китайска територия и не приемат официални контакти между свои дипломатически партньори и правителството в Тайпе. Руската инвазия в Украйна засили опасенията, че Китай може да анексира демократичната островна република със сила. Напрежението около Тайван не е било толкова високо от 90-те години на миналия век, отбелязва ДПА.

Нанси Пелоси се срещна с президента на Сингапур Халима Якоб на 1 август
Нанси Пелоси се срещна с президента на Сингапур Халима Якоб на 1 август

Междувременно Министерството на отбраната на самоуправляващия се Тайван съобщи, че е повишило равнището на бойна готовност на своите сили от вторник сутринта до обяд.

В това време няколко китайски бойни самолета са прелетели близо до разделителната линия в средата на Тайванския проток, съобщи още Ройтерс, като се позовава на анонимен източник. Според него няколко китайски бойни кораба се намират втори ден в близост до неофицалната буферна зона на морския път. Въоръжените сили на Тайпе са изпратили самолети, които наблюдават ситуацията.

По-рано във вторник САЩ реагираха, че няма да позволят да бъдат "сплашени" от Китай. Нанси Пелоси има правото да посети Тайван, заяви Белият дом.

"Китай може да предприеме изстрелване на ракети в близост до Тайван, мащабни военновъздушни или военноморски дейности, или да предяви нови "неверни правни твърдения", като изявлението на китайските власти, че Тайванският проток не е международен морски път", предупреди Джон Кърби, говорител на Белия дом по националната сигурност.

Той напомни, че това не е първото посещение на председател на Камарата на представителите на САЩ в Тайван, а членове на Конгреса са посетили острова по-рано тази година.

В същото време Русия обвини САЩ, че умишлено предизвиква напрежение около Тайван. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова написа в Телеграм, че "Вашингтон дестабилизира света".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG