Връзки за достъпност

Извънредни новини

Варненският съд се съгласи да екстрадира руснак, изгорил паспорта си като протест срещу Кремъл 


Алексей Алчин
Алексей Алчин

Варненският окръжен съд постанови в понеделник, че 46-годишен руснак, обвинен в родината си за укриване на данъчни задължения в сособено големи размери, трябва да бъде екстрадиран от България по искане на Москва.

Магистратите неглижираха твърденията на задочно обвинения в Русия Алексей Алчин, че е преследван от руските власти заради политическите си пристрастия и публичните си критики срещу руската военна инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари.

Два дни след началото на войната Алчин участва в антивоенен протест във Варна, където живее от близо 5 години. По време на протеста публично изгори руския си паспорт в знак на несъгласие с политиката на Кремъл.

Няколко месеца по-късно руснакът е уведомен от българските власти, че е обект на международно издирване и Москва е изпратила официално искане за екстрадицията му. Затова той беше задържан преди седмица, а в понеделник Окръжният съд във Варна разгледа искането на първа инстанция.

По време на съдебното заседание се проведе и протест срещу евентуалното екстрадиране на Алчин. В него се включиха неговата съпруга Олга Гюрова, негови приятели, както и граждани, обявили се срещу войната в Украйна.

Какво приема българският съд

Магистратите разглеждат на първо място двете основни предпоставки за екстрадицията на чужд гражданин от България - той да е обвинен в издирващата го страна за деяние, което представлява престъпление и тук, както и обвинението му да предвижда не по-малко от една година затвор.

По този повод Варненският окръжен съд отбелязва, че укриването на данъци в особено големи размери е престъпление и в България, а според руското законодателство се наказва със затвор до 6 години. Освен това давността на повдигнатото на Алчин обвинение все още не е изтекла и той не се ползва от имунитет.

По повод тезата на руснака, че той е преследван заради политическите си убеждения и може да стане жертва на репресии, ако бъде върнат в родината си, съдът цитира уверение на заместник генералния прокурор на Русия Пьотр Городов, който отрича това да е вярно.

“Руските власти уверяват, че на Алексей Алчин ще бъдат предоставени всички възможности за защита, в това чисто помощ от адвокати, както и че той няма да бъде подлаган на мъчения, жестоки, безчовечни и унижаващи достойнството видове третиране или наказания”, приема Варненският окръжен съд, съобщи неговата пресслужба.

От определението му става ясно още, че руската прокуратура е гарантирала, че Алчин ще бъде разследван само за укриване на данъци, каквото е настоящото му обвинение, и при осъждането му, ще му бъде позволено да напусне Русия, след като излежи наказанието си.

Защитата на Алчин подчерта, че през юни той е поискал политическо убежище в България, след като е бил задържан от МВР заради поисканата от Москва екстрадиция. Според прокуратурата обаче подобно искане “може да бъде ценено единствено, ако е подадено преди задържането на лицето във връзка с исканата екстрадиция”.

Протестът в подкрепа на Алчин се проведе пред Съдебната палата във Варна.
Протестът в подкрепа на Алчин се проведе пред Съдебната палата във Варна.

Съдът потвърди и постоянната мярка на руснака “задържане под стража”. Определението на магистратите обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна в седемдневен срок.

Какво е обвинението

Алчин е в полезрението на руската прокуратура от 25 януари 2018 г. Тогава е образувано разследване за укриване на данъци в големи размери. На 9 април същата година Алчин е обявен за федерално издирване в родината му, а от 5 февруари 2020 г. той вече се издирва международно.

Малко повече от година след това руската прокуратура решава да му повдигне задочно обвинение. Според него като ръководител на фирмата за изкупуване на скрап с ценни метали “Естериал” Алчин е избегнал плащане на Данък върху добавената стойност в размер на над 282,5 млн. рубли в периода между 1 октомври и 31 декември 2015 г.

През май 2022 г. руският съд постановява в негово отсъствие, че мъжът трябва да бъде задържан за постоянно в следствения арест, когато бъде открит от властите.

Българската процедура

В края на юни тази година дирекция “Миграция” в МВР уведомява Алчин, че в България са пристигнали руски документи, свързани с международното му издирване и той трябва да се яви за интервю. Руснакът се отзовава и е задържан за 12 дни, след което е освободен под домашен арест, разказва съпругата му Олга Гюрова пред БНТ.

Междувременно на 26 юли служител на руското посолство в София занася “на ръка” в правосъдното министерство целия комплект от документи, който удостоверява, че Москва иска екстрадицията на Алчин. Свободна Европа има достъп до копия от тези материали.

От тях става ясно, че правосъдното министерство ги препраща на прокуратурата с изрично припомняне, че по време на Съвета по правосъдие и вътрешни работи в Бюксел в началото на март страните членнки на ЕС приемат, че заради инвазията на Русия в Украйна могат да игнорират искания за екстрадиции, отправени от Москва.

В придружаващото документите за делото срещу Алчин писмо от правосъдното министерство се посочва, че “действията на Русия представляват толкова сериозно нарушение на международното право и международните споразумения, че оправдават избора на много държави членки да не разглеждат искания от Русия и Беларус за сътрудничество по наказателно-правни въпроси”.

Какво твърди Алчин

Въпреки това прокурорка от Окръжната прокуратура във Варна задвижва процедурата за екстрадицията на руснака още на 1 август. Тогава тя го кани, за да му предяви всички материали и да му снеме обяснения.

“Независимо, че вие не сте компетентни по случая с моето обвинение, аз категорично не съм съгласен с него и не съм извършил посоченото престъпление. Руската федерация ме преследва по политически причини, защото след започване на войната в Украйна изразих несъгласие с нея, като публично изгорих руския си паспорт, участвах публично в множество антивоенни прояви, заявих отрицателното си отношение към войната в социалните мрежи и медии”, казва Алчин във Варненската окръжна прокуратура, видно от протокола от обясненията му, с който Свободна Европа разполага.

След това той е задържан в следствения арест до окончателното произнасяне на варненските съдии по искането за екстрадицията му в Русия.

По думите на руснака той живее в България от около 5 години, има българска лична карта, постоянен адрес и работа - тренира деца по бойните изкуства кендо и иайдо. В свое отворено писмо до медиите той казва още, че е напуснал родината си, защото е получил информация, че ще стане обект на репресии заради бизнеса си.

“Независимо че имах документални потвърждения на моята невинност, не виждах начини да преборя системата и бях принуден да напусна страната”, казва Алчин.

С какво се е занимавал руснакът

Той уточнява, че през 2005 и 2006 г. е работил в рудодобивната компания “Сибир“, където е организирал доставка на платина за европейски фирми. Между 2007 и 2010 г. е в Комитета по икономическа политика и предприемачество към Държавната дума, откъдето напуска “поради високото ниво на корумпираност на системата”.

“Като цяло след това взех решение да се оттегля от държавните структури, тъй като ми стана ясно, че тяхното разбиране на израза “слуга на народа“ коренно се различава от моето виждане на функцията ми в тази система”, твърди Алчин.

Така през 2014 г. той става директор в частното дружество “Естериал”, изкупуващо скрап с ценни метали. Руснакът твърди, че “този доходоносен бизнес” е станал обект на интерес от руските управляващи кръгове. В края на 2016 г. Алчин получава информация, че ще бъде обвинен в данъчни престпления и решава да напусне Русия.

“През 2018 година срещу мен е било заведено дело, касаещо данъчни задължения, но тъй като адвокатите, към които се бях обърнал още преди емиграцията си, отказаха да представляват интересите ми поради оказания върху тях натиск, не съм получавал никакви призовки. Всички съдебни и извънсъдебни дирения са били провеждани без мое участие и знание”, казва още руснакът.

До задържането си Алексей Алчин преподава на деца във Варна бойните изкуства кендо и иайдо.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG