Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев иска информационна кампания за машинния вот. МВР ще ползва опита на Рашков


Президентът Румен Радев на работна среща за предсрочните избори, 9 август.
Президентът Румен Радев на работна среща за предсрочните избори, 9 август.

МВР вече е създало план за действие и ще приложи "добрите практики" на предишните два служебни кабинета за законосъобразно протичане на изборите. Това каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на работна среща в президентството, посветена на организацията на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 октомври.

Сред присъстващите бяха президентът Румен Радев, председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, както и служебният вицепремиер и служебният външен министър Николай Милков.

"Има натрупан изключително полезен опит от предходните два служебни кабинета и всички добри практики, които обезпечиха законосъобразното протичане на изборния процес, ще бъдат приложени от нас", каза Демерджиев.

През 2021 г. министър на вътрешните работи в двата служебни кабинета на Стефан Янев беше Бойко Рашков. Тогава МВР предприе мащабна кампания за предотвратяване на контролирания вот, при която бяха образувани 122 досъдебни производства за нарушаване на изборното законодателство и бяха задържани 144 души. Полицията предприе и засилено присъствие в дните около изборите през юли и ноември в кварталите с ромско население, където най-често се организира купуване на гласове.

Президентът Радев пък посочи, че е важно до изборите наесен да се повиши доверието в машинния вот.

"Машинното гласуване доказа своята ефективност за драстично намаляване на недействителния вот, както и на сгрешените и манипулирани протоколи. Допринесе и за намаляване на купения вот", каза той.

Радев призова за активна информационна кампания в тази посока, която да убеди гражданите в "липсата на каквито и да са манипулации по машините на всички етапи от подготовката и провеждането на изборите",

Служебният външен министър Николай Милков каза, че се очаква да бъдат разкрити между 700 и 750 секции в чужбина за изборите на 2 октомври, като се подготвя организацията на общо 800 места за гласуване на хората зад граница.

По думите на Николов одобрените разходи за организирането на вота в чужбина е 7 635 600 лв. На предишните избори през ноември 2021 г. избирателните секции в чужбина бяха общо 753.

Той подчерта, че има трудности при организирането на секции в Украйна и Русия. Външният министър очаква в Русия да има три избирателни секции, като обикновето те са близо 4-5. За гласуването в Украйна той каза, че ще се разчита на "местната българска общност, защото командироването е сложно в условията на съществуващ военен риск".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG