Връзки за достъпност

Извънредни новини

Назначената от Русия власт в Запорожие вече проучва местните нагласи за отцепване от Украйна


Руското знаме се вее в Мелитопол, Запорожка област, завладян от руските окупационни сили
Руското знаме се вее в Мелитопол, Запорожка област, завладян от руските окупационни сили

Жители на окупираните територии в украинската Запорожка област, където назначената от Москва администрация се кани да проведе референдум за присъединяване към Русия, вече получават телефонни обаждания с въпроси по тази тема.

Украинците са карани да отговарят на въпроси за окупационните власти, за руския президент Владимир Путин и референдума, съобщи телевизия Current Time на Радио Свободна Европа/Радио Свобода. Телевизионният канал разполага със запис на такова обаждане.

В понеделник подкрепяният от руската армия областен управител Евгений Балицки подписа заповед за насрочване на референдум. Това се случи буквално часове, след като украинският президент Володимир Зеленски каза, че ако Москва организира допитвания за присъединяване към Русия в контролираните от нея части на Украйна, не може да има преговори с Киев.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отвърна, че думите му са погрешно насочени, ако се отнасят за руските граждани или управляващите в Москва, защото референдумите отразяват волята на местните хора в тези територии.

По информация на няколко западни разузнавателни агенции в последните седмици Москва е засилила натиска през септември да бъдат проведени референдуми, за които се заговори още след като в началото на войната руските сили окупираха 60% от Запорожка област и контролират изцяло град Запорожие. Те превзеха и Херсонска област, където също се очаква подобно развитие. По неофициална информация се обсъжда датата 11 септември, но се обсъжда и вариант гласуването да продължи цяла седмица.

Според изследване на Meduza 30% от жителите на Херсонска област са "за" присъединяване към Русия, 30% искат запазване на украинската принадлежност, а останалите "не са решили". Анализатори коментират, че ако Украйна предприеме широкомащабна контраатака, за да си върне Херсон, референдумът ще се проведе, без да се чака нито ден.

Украинските власти не желаят да коментират т. нар. референдуми и подготовката за тях, за да не "повишава статута" на окупационните сили и назначените от тях "администрации", коментира в интервю за Current Time Александър Старух от Запорожката областна военна администрация.

"Какъв референдум? По какъв закон? Русия има ли закон за референдума? Не. Правят ли се референдуми там? Не. В Украйна е възможен само всенароден референдум в цялата държава, от Лвов до Луганск. Някой провъзгласи ли го, президентът или Върховният съвет? Не", коментира Старух.

Според него въпросът е колко повече и по-бързо нормално оръжие ще стигне до украинците, за да могат да си върнат териториите и съответно - хората. Той е убеден, че никой от международната общност няма да признае резултата от такъв референдум.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG