Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Никога не рухва". Тенисистката Виктория Томова, която влезе в топ 100 на планетата


Виктория Томова по време на мача си с Мария Сакари на турнира "Уимбълдън" в Лондон на 29 юни
Виктория Томова по време на мача си с Мария Сакари на турнира "Уимбълдън" в Лондон на 29 юни

"В тениса няма за какво да съжаляваш, гледаш следващия мач. Ако се фокусираш върху лошите моменти, това само може да ти повлияе да се представяш зле в следващите мачове". Това са думи на една българка, която с много воля достигна нов връх в спортната си кариера и си отвори пътя към още по-големи постижения.

Първата тенис ракета на България Виктория Томова се нареди сред стоте най-добри в света за пръв път в кариерата си. Тя се изкачи с девет места и вече е 99-а, след като достигна полуфиналите в турнира с награден фонд 100 000 долара в Гроджиск Мазовецки, Полша. Там загуби с 3:6, 1:6 от представителката на домакините Магда Линет, но пробивът й е голям.

27-годишната Томова стана първата българка в топ 100 на Женската тенис асоциация от 5 години насам. Последната българска тенисистка с място сред стоте най-добри е Цветана Пиронкова, която зае 77-мо място през 2017 г.

Другите българки, влизали в престижната класация, са Катерина, Мануела и Магдалена Малееви, Сесил Каратанчева, Любомира Бачева, Елена Пампулова и Павлина Стоянова. Най-напред от тях е била Мануела Малеева, стигнала до номер 3 през февруари 1985 година и завършвала в топ 10 в края на девет поредни сезона до 1992-ра.

Само няколко месеца преди да постигне своя успех, Виктория Томова каза в интервю за YouTube канала на Стефан Стефанов:

"Колкото съм близо до Топ 100, толкова съм и далеч. Трябва да следвам малки стъпки за мен и просто да подобрявам дадени неща от играта си. Няма как да не се получат нещата, ако следвам това, което искам да подобрявам".

Виктория игра достойно срещу силната си съперничка на "Уимбълдън"
Виктория игра достойно срещу силната си съперничка на "Уимбълдън"

А неотдавна, когато на "Уимбълдън" отпадна във втория кръг от петата в света - гъркинята Мария Сакари, състезателката на ТК "Левски" определи целта си:

"Предстоят ми важни седмици, в които трябва да играя добре и да попадна в основната схема на US Open. Близо съм до това. Много пъти ми се налага да играя квалификации за Големия шлем, което е изтощително заради необходимостта да постигнеш три победи срещу добри съпернички в квалификациите".

Треньорът на Виктория обаче от години предвижда, че някой ден тя ще стигне до топ 50.

„Когато дойде при мен, видях страшна амбиция за победа и хъс. Казвах й, че е страшна работа. Винаги е показвала шампионски характер. Когато загуби точка, става още по-концентрирана. Понякога отпада във втори или трети кръг на турнир, но започва още по-здраво да тренира. Никога не рухва. Загубата я активира", казва Михаил Кънев, който поема обучението ѝ още когато е едва 9-годишна и досега тренират заедно.

Успех след успех още от дете

Виктория Томова е родена на 25 февруари 1995 година в София. Започва да тренира тенис от 6-годишна.

"Баща ми ме доведе на корта, не с голяма цел или болни амбиции, просто преди това се занимавах с латино-американски танци, но се отказах, а с майка ми винаги са искали и двамата с брат ми да спортуваме", разказа тя миналата година в интервю за Нова телевизия.

Още ненавършила 10 години, Виктория е забелязана от специалистите, след като през 2005 г. печели турнир за деца в академията на Ник Болетиери в Брадънтън , Флорида.

"Тогова с баща ми заминахме за Америка за първи път, за три месеца, без майка ми, без брат ми, беше много тежко. Имала съм страшно трудни моменти, даже повече от хубавите, но в един момент си дадох сметка, че това е моето нещо", каза още Виктория.

Тя е многократна републиканска шампионка при девойките в различните възрастови групи. Достига до 4 място в ранглистата на Европейската тенис асоциация (ETA) за девойки до 14 г., след като печели последователно два турнира от първа категория в Ливорно (Италия) и Мая (Португалия). Триумфира и на турнира „BNP PARIBAS CUP“ в Париж до 14 г., известен като детския "Ролан Гарос".

Става четвъртата българка европейска шампионка за девойки в същата възрастова група (след Мануела Малеева, Магдалена Малеева и Любомира Бачева, които побеждават съответно през 1981, 1988 и 1989 г.) и оглавява европейската ранглиста.

През 2009 г. подписва договор с американската мениджърска агенция IMG, който и дава право да се подготвя в академията на Болетиери. През същата година е избрана за тенисистка №2 на Европа при 14-годишните, като става втората българка след Диа Евтимова (през 2001 г.), която намира място в престижната класация. Тогава дебютира и в световната ранглиста за жени под номер 999.

През 2010 г., благодарение на контракта си с IMG, получава „уайлд кард“ за квалификациите на големия турнир "Сони Ериксон Оупън“ в Маями.

През ноември 2011 г. постига най-големия успех дотогава в кариерата си, като на турнира в Монастир (Тунис) печели титлите на сингъл и на двойки.

През 2014 г. дебютира в отбора на България за Фед Къп.

Най-тежкият й момент е когато през 2015 г. след контузия на турни в Дубай остава извън корта за 5 месеца, а лекарите не могат да й кажат какъв точно е проблемът. Това е много тежък момент за нея, най-вече психически, но постепенно се връща към игра.

"В началото имаше даже сълзи по време на тренировките, но тогава издрапа, израсна и стана още по-добра", спомня си треньорът й.

През юли 2017 г. Виктория записва първата си победа в основната схема на турнир от WTA, след като побеждава германката Юлия Гьоргес. А през 2021 г. дебютира в основната схема на "Уимбълдън" и се изправи срещу голямата Серина Уилямс.

"За мен тя винаги е била наистина мечтан противник и се радвам, че успях", каза тогава Виктория. - "За първи път играх пред такава публика, уникално приятно усещане, искаш да се задържиш колкото можеш повече на корта", добави тя за усещането да играеш на големия турнир.

На въпроса дали е мислила да играе за друга държава, тя признава, че го е правила.

"Особено когато имаше трудни финансови моменти. Тенисът е много труд, много време и много финансови средства. Хората не си дават сметка за това, гледат да напишат колко съм спечелила от наградни фондове, но първо до 18 г. буквално имаш само разходи, нямам никакви спонсори и изобщо, доста ми е отнело. Но се надявам скоро да започне да ми се отплаща и да се справя, да се представям все по-добре и да продължавам да се състезавам за България", каза Виктория.

Тогава тя сподели още, че засега няма време да мечти извън спорта, защото е изцяло фокусирана върху него. "Аз съм от турнир в турнир, нямам време да мисля за друго, само с това се занимавам. Тенисът е моята работа", каза Виктория Томова.

XS
SM
MD
LG