Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Докато не променят философията си". Зеленски призова западните страни да забранят влизането на руснаци


Украинският президент Володимир Зеленски
Украинският президент Володимир Зеленски

Западните държави трябва да забранят на всички руснаци да влизат на тяхна територия. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за The Washington Post.

Руското нахлуване в Украйна започна на 24 февруари по заповед на президента Владимир Путин. Заради войната САЩ и западните страни наложиха строги санкции на Москва, които засегнаха не само ръководството на страната и руския бизнес, но и обикновените граждани.

Според Зеленски всички наложени досега санкции са слаби в сравнение със затварянето на границите за руски граждани за една година и пълното ембарго върху закупуването на руски енергийни ресурси.

„Най-важните санкции са затварянето на границите – защото руснаците отнемат чужда земя“, каза той, като добави, че руснаците трябва „да живеят в свой собствен свят, докато не променят философията си“.

Украинският президент смята, че е възможно да се "потърси сметка на цялото население" на Русия, като то бъде изолирано. Това е единственият начин да се повлияе на президента Путин според Зеленски.

„За каквито и руснаци да говорите, върнете ги обратно в Русия. Тогава те ще разберат. Тогава ще кажат: ние нямаме нищо общо с тази война. Не може целият народ да носи отговорност, нали? Може би. Това е народът, който избра тази власт и не се бори с нея, не спори с нея, не ѝ крещя“, каза Зеленски в интервю за The Washington Post.

В редица страни от ЕС се обсъжда възможността за забрана за издаване на визи на руски граждани. Естония, Латвия и Финландия вече предприеха такава инициатива. Европейският съюз спря облекчения визов режим с Русия от 26 февруари. Посолствата и визовите центрове на редица европейски страни ограничиха или напълно спряха издаването на краткосрочни шенгенски визи за руснаци.

В същото време Европейската комисия изключи пълно спиране на издаването на визи за руснаци, тъй като това противоречи на стандартите на ЕС. "Винаги има групи от хора, на които трябва да бъдат дадени визи. Това са хуманитарни случаи, членове на семействата [на граждани на ЕС], журналисти и дисиденти", каза комисията.

От началото на войната десетки хиляди хора са напуснали Русия поради несъгласие с политиката на Владимир Путин. Санкциите на Брюксел не са насочени срещу обикновените руснаци, а "на първо място" срещу властите и руските елити, за да се предотврати финансирането на войната в Украйна, подчертава Европейската комисия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG