Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия съобщава за спрени петролни доставки за Чехия, Унгария и Словакия заради санкциите


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Украйна е спряла руските петролни потоци към три европейски страни, тъй като плащането за транзит не може да бъде обработено вследствие на санкции. Това съобщи руската монополна компания за тръбопроводи Транснефт във вторник.

Засегнатите държави са Чехия, Унгария и Словакия. Компанията твърди, че е извършила плащания за августовския транзит на петрол към украинския тръбопроводен оператор Ukrtransnafta на 22 юли, но плащането не е преминало и парите са се върнали обратно.

Газпромбанк, която е извършила плащането, съобщи, че парите са били върнати поради ограниченията на Европейския съюз, като уточни, че доставките на петрол за Полша и Германия през Беларус са в ход "както обикновено".

След началото на непровокираната руска инвазия в Украйна на 24 февруари Западът наложи безпрецедентни санкции на Русия, като изключи страната от международни финансови институции. Европейският съюз търси начини да намали зависимостта си от руските енергийни ресурси и реши да забрани над две трети от вноса на руски петрол.

През последните седмици Русия намали потоците от газопроводи към много държави-членки на ЕС, като се позова на проблеми с поддръжката на турбините на газопровода "Северен поток 1" и на наложени санкции срещу някои купувачи, които Москва официално призна за "недружелюбни".

Нито е толкова евтин, нито без алтернатива. Може ли България без петрол от Русия
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:55 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG