Връзки за достъпност

Извънредни новини

Интерпол вече не издирва Цветан Василев


Банкерът Цветан Василев
Банкерът Цветан Василев

Интерпол вече не издирва бившия мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. Това каза за Свободна Европа Василев. Съобщението, че се издирва е свалено от сайта на организацията. Свободна Европа изпрати и въпроси до Интерпол.

Международната организация на криминалната полиция е взела решение да изтрие всички данни в системата ѝ, свързани с Василев, защото случаят вече не отговаря на изискванията на Интерпол. Считано от 5 август Цветан Василев вече не се издирва с червена бюлетина. Решението е взето, след като Василев е поискал организацията да преразгледа случая му.

Цветан Василев се намира в Сърбия от 2014 г., когато избяга от България след обявения фалит на КТБ. Наблюдаващ прокурор на делото за източването на банката беше настоящият главен прокурор Иван Гешев.

В момента делото за източването на КТБ все още е висящо на първа инстанция в Специализирания наказателен съд, който вече е закрит.

Решението на Интерпол не означава, че Цветан Василев може да се върне безпроблемно в България.

"Цветан Василев можеше да се върне в България от самото начало, още през 2014 г., и щяха да го арестуват, както най-вероятно ще постъпят и сега, ако се прибере", каза за Свободна Европа адвокат Константин Симеонов. Той обясни, че в България Василев има постановление за задържане от 2014 г., което все още е валидно и може да бъде задействано.

"Освен това има и европейска заповед за арест, която не е по линия на Интерпол. Нещата кореспондират с политическото убежище и отказа за екстрадиция на Василев", каза Константинов.

Цветан Василев получи политическо убежище в Сърбия през юли 2021 г. През февруари 2020 г. Гешев обвини Русия, че пази Василев с помощта на Сърбия. Тогава главният прокурор писа до Съвета на Европа, Европейския комитет по проблемите на престъпността, председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и до тогавашния председател на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли.

През юли 2014 г. бизнесменът Цветан Василев беше привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Впоследствие той е обвинен за над 100 престъпления. На Василев са му повдигнати обвинения задочно, защото е в чужбина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG