Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сателитни снимки показват сериозни поражения по руската авиобаза в Крим


Една от сателитените снимки, разкриващи пораженията по авиобаза "Саки" в Крим.
Една от сателитените снимки, разкриващи пораженията по авиобаза "Саки" в Крим.

Руска военновъздушна база на анексирания през 2014 г. Кримски полуостров е претърпяла сериозни поражения при няколко експлозии на 9 август, показват сателитни изображения, предоставени на 10 август.

Военното летище “Саки” на руските Военно-въздушни сили, разположено близо до село Новофедоровка, е загубило поне девет военни самолета, включително изтребители СУ-30СМ и бомбардировачи СУ-24M, показва анализ на Радио Свободна Европа/Радио Свобода на изображения, направени от сатели преди и след взривовете, публикувани от Planet Labs.

Унищожени са и няколко сгради в базата, в които може да е имало боеприпаси. Русия използва авиобазата “Саки”, разположена в западната част на Крим, за редовни удари по украинска територия, откакто започна непредизвиканата си инвазия в страната на 24 февруари.

Неидентифицирани украински служители казаха пред американские медии, че техните въоръжени сили са отговорни за експлозиите, но не дадоха повече подробности. Министерството на отбраната на Русия отрече базата да е била атакувана, като обясни експлозиите с “нарушение на изискванията за пожарна безопасност”.

Сателитните изображения от 10 август обаче показват няколко големи кратера с идентичен размер, което показва, че летището е било ударено неколкократно. Военни анализатори определиха атаката срещу летище “Саки” като сериозен удар за Русия и психологическа победа за Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG