Връзки за достъпност

Извънредни новини

Летище "Саки" напомня за крайцера "Москва". Какво се знае до момента за взривовете в Крим


Очевидци съобщиха за поне 12 взрива в руската военна база на анексирания украински полуостров
Очевидци съобщиха за поне 12 взрива в руската военна база на анексирания украински полуостров

Каква е причината за серията взривове на военното летище "Саки" в Крим, което Русия използва за една от стартовите си площадки за инвазията срещу Украйна? Този въпрос все още остава без ясен отговор.

Според министерството на отбраната на Русия в базата край село Новофедоровка, близо до западното крайбрежие на анексирания през 2014 г. украински полуостров, са се взривили няколко авиационни боеприпаси. Основната причина за експлозиите във вторник следобяд е нарушаване на правилата за съхранение и пожарна безопасност и няма факти, които да говорят за умишлено въздействие, съобщи още Москва и отрече да има пострадала авиационна техника.

Този път Кремъл не отправи обвинения към Киев. Заради появилите си предположения, че е възможно летището да е било поразено от украински ракетен удар обаче от Киев отрекоха тази версия.

"Разбира се, че не! Какво общо имаме ние? Това вероятно са вътрешни компенсаторни механизми на неефективното управление руските въоръжени сили", така отговори на въпрос на руската телевизия "Дожд" дали Украйна поема отговорност Михайло Подоляк - съветник в офиса на украинския президент Володимир Зеленски.

Той изказа предположение, че поредицата от експлозии може да е и дело на кримски партизани.

"Хората, които живеят под окупация, разбират, че окупацията е към своя край", добави Подоляк и написа в Туитър: "Бъдещето на Крим е да бъде перла на Черно море, а не военна база за терористи. Това е само началото".

Експлозиите "са поредно напомняне чий е Крим. Защото това е Украйна!", коментира пък украинският вицепремиер Ирина Верешчук в социалните мрежи.

Около 30 души бяха евакуирани от района на летището и беше отцепена 5-километрова зона за безопасност веднага след детонациите
Около 30 души бяха евакуирани от района на летището и беше отцепена 5-километрова зона за безопасност веднага след детонациите

Какво се знае до момента

Според руското Министерство на отбраната не е имало пожар в зоната за съхранение на боеприпаси преди взривовете. Оттам твърдят, че авиационната техника не е пострадала. Снимки и видео от летището в Крим обаче опровергават версията на Русия. От Украйна дори съобщиха, че най-малко 10 единици бойна авиация са унищожени при поредицата от взривове.

"След експлозиите видяхме, че е поразена руска авиационна техника", каза по телевизията началникът на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат.

"Сателитни снимки, направени вчера в 11:10 ч., показват, че преди експлозията е имало повече от 30 самолета и хеликоптера на стойност над 1 милиард долара. Дори и без санкции, за смяната им ще са нужни повече от 18 месеца", написа по-рано в Туитър зам.-външният министър на Украйна Антон Геращенко и изброи: Су-30 - 14 броя, Су-24М - 16 броя, Ми-8 - 6 броя, Ту-22 - 1 брой, Ил-76 - 1 брой.

Известно е, че от началото на войната от летище "Саки" редовно излитат руски бойни самолети, които бомбардират украински градове.

"Министерството на отбраната на Украйна не може да установи причината за пожара, но отново обръща внимание на правилата за пожарна безопасност и забраната за пушене на несертифицирани места. Не можем да изключим, че окупаторите "случайно“ ще намерят някои характерни "отличителни знаци", "визитка" или дори "ДНК", заявиха в първото си изявление след детонациите от ведомството.

По последни данни на кримските здравни власти ранените при взривовете са 13, сред които две деца, и те са получили медицинска помощ. Няма информация за друг загинал освен цивилната жертва, за която беше съобщено първоначално. Около 30 души, които живеят в района, бяха евакуирани след детонациите.

Пристигнал на местопроизшествието, руският губернатор на Крим Сергей Аксьонов, съобщи, че няма да обявява извънредно положение в региона, а властите ще започнат действия за оценка на щетите от взривовете. Базата е близо до морските курорти Новофедоровка и Саки, които до този момент оставаха напълно незасегнати от войната.

Те се намират на около 50 км северно от пристанището на Севастопол - домът на руския Черноморски флот, който Москва използваше под наем от Киев в продължение на десетилетия, преди да завладее и анексира целия полуостров. На 31 юли официален представител в Крим обвини Украйна в раняването на петима души при нападение с дрон в Севастопол. Киев не коментира обвинението.

Какво казват аналазиторите

Ръководителят на програмите за военна сигурност в Центъра за глобални изследвания "Стратегия XXI“ Павел Лакийчук коментира пред Current time, че в района е базиран отделен морски десантно-авиационен полк на Черноморския флот.

"Това е военноморска авиация, бомбардировачи. В него влизат фронтови бомбардировачи Су-24, както и Су-30СМ, Су-33. Затова има взривове. От сателитни снимки преди две седмици на летището се вижда присъствието на МиГ-31. Това са изтребители прехващачи, които носят същите ракети „Кинжал“, същото супероръжие, което вече е използвано няколко пъти в Украйна", обясни той.

Според него най-вероятно са се взривили бомби и ракети, предназначени да паднат върху градове и села в Украйна. По думите му от голямо разстояние се вижда, че има експлозия на мощен боеприпас, например ракети "Искандер" или "Кинжал".

"Дали са избухнали в резултат на поразяване от украинските въоръжени сили или просто защото руските пилоти пушат не по-малко от руските моряци от крайцера "Москва", не мога да кажа със сигурност от информацията, която имам", добави Лакийчук.

Ракетният крайцер "Москва", известен като флагмана на Черноморския флот, потъна през 13 април. Тогава Киев съобщи, че е нанесла удари по най-големия руски военен кораб, но Русия каза, че той е потънал след повреда от пожар заради бурното море.

На въпрос дали Украйна има оръжие, което може да достигне Саки, военният експерт отговори, че теоретично е така.

"Но не мисля, че Украйна ще рискува народа си... Макар че вероятно си заслужава. Колкото повече бази с артилерийски боеприпаси, с ракети, които летят над нашите градове, се унищожават, толкова по-малко ракети ще летят над нашите градове", каза той.

Сателитно изображение от Planet Labs PBC показва авиобазата "Саки" преди експлозиите
Сателитно изображение от Planet Labs PBC показва авиобазата "Саки" преди експлозиите

Русия не желае да обвини Украйна за взривовете на летище "Саки" в Новофедоровка на окупирания кримски полуостров, защото така отново ще покаже колко неефективна е руската система за противовъздушна отбрана, пише пък в анализ за ситуацията американският Институт за изучаване на войната, и отбелязва, че това вече е било показано с унищожаването на крайцера "Москва".

Според анализаторите няма достатъчно данни за независима оценка, но фактът, че взривовете са станали едновременно на два отдалечени един от друг обекта, изключва версия за случаен пожар. Не трябва да се отхвърлят и предположенията за саботаж или за удар с далекобойна ракета. Според експерти украинците биха могли да модифицират своите ракети "Нептун" за използване по наземни цели, но към момента няма никакви доказателства в подкрепа на тази хипотеза.

Никой не е забелязал удар на ракети или снаряди по въздушната база, затова според местните хора става дума за диверсия, цитира "Московский комсомолец" реакция в Телеграм на бившия украински депутат Олег Царьов, осъден през май на 12 г. затвор за колаборационизъм с Русия, предаде БТА.

Главният редактор на руската телевизия Ар Ти Маргарита Симонян коментира в Телеграм, че според източници "е изключено огнево въздействие от страна на Украйна", но може да става дума за диверсия или безхаберие.

Малко е вероятно мощната противовъздушна отбрана на Крим да е "проспала" ракетна атака, пише "Независимая газета". И отбелязва информацията, че причина за инцидента може да е бил пожар при товарене на гориво.

Според московският военен експерт Виктор Баранец ракетите би трябвало да прелетят над 300 км, но Украйна няма такива оръжия. Дори САЩ да са доставили на Киев системи ATACMS, което Пентагонът отрича, техните боеприпаси не биха стигнали до кримската база, тъй като максималният им обсег е 272 км. Накрая, засега на мястото на експлозиите не са открити никакви парчета от ракети, добавя той в коментар за "Комсомолская правда", известна със своята прокремълска политика.

Зеленски: Войната трябва да приключи със свободен Крим!

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че конфликтът с Русия няма да приключи, докато не бъде освободен анексираният от Москва Крим.

"Крим е украински и ние никога няма да се откажем от него. Присъствието на руски окупатори в Крим е заплаха за цяла Европа и за световната стабилност. Черноморският регион не може да бъде безопасен, докато Крим е окупиран. Няма да има стабилен и траен мир в много страни по бреговете на Средиземно море, докато Русия може да използва нашия полуостров като своя военна база", добави той във видеообръщение.

"Тази руска война срещу Украйна и срещу цяла свободна Европа започна с Крим и трябва да приключи с Крим - с неговото освобождаване", каза още Зеленски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG