Връзки за достъпност

Извънредни новини

В преследване на Златната топка. Карим Бензема, който пише история в Мадрид


Карим Бензема държи Суперкупата на Европа след победата на Реал Мадрид над Айнтрахт Франкфурт с 2:0, 10 август, 2022 г.
Карим Бензема държи Суперкупата на Европа след победата на Реал Мадрид над Айнтрахт Франкфурт с 2:0, 10 август, 2022 г.

Ако има едно име в световния футбол, което да изпъква най-много през последната година, то е на французина Карим Бензема. В сряда той стана вторият водещ голмайстор на Реал Мадрид за всички времена, след като вкара втория гол за отбора срещу Айнтрахт Франкфурт в мача за Суперкупата на УЕФА.

Така с общо 324 попадения той задмина легендарния испански нападател Раул Гонзалес, а пред него остана единствено Кристиано Роналдо с 450 гола. С победата от 2-0 в сряда Бензема донесе и първия трофей за Реал през новия сезон, както и рекордна пета Суперкупа на УЕФА, с която клубът му изравни Барселона и Милан по този показател.

Това е едно от многото постижения тази година, благодарение на които Бензема е считан за основен фаворит за спечелването на Златната топка за 2022 г.

"Той е много важен играч, лидер на отбора. Ако сме тук, това до голяма степен се дължи на неговите заслуги, той вкара много голове, завърши добре сезона, вкара гол днес", каза след мача треньорът на Реал Карло Анчелоти. "Няма съмнения кой трябва да спечели Златната топка, това трябва да е Карим."

Бензема е роден в Лион, Франция, в семейството на алжирци. Започва кариерата си в местния клуб Олимпик Лион през 2005 г. Три години по-късно става Играч на годината на Френската лига, а през 2009 г. подписва трансфера си в Реал Мадрид на стойност 35 млн евро.

През годините постепенно става един от най-важните играчи на клуба заедно с Кристиано Роналдо и Гарет Бейл. Благодарение на тримата отборът печели четири титли в Шампионската лига през 2014, 2016, 2017 и 2018 г., след което Роналдо напуска клуба.

Бензема е носител на десетки отборни и индивидуални отличия в кариерата си, а силното му представяне през последния сезон доведе и до нов, общо 14-и, триумф на "Белия балет" в най-престижния европейски клубен турнир. Французинът стана и голмайстор на турнира с 15 попадения.

Бензема е печелил 23 трофея с Реал Мадрид, включително четири титли от испанската Ла Лига, две Купи на Краля и пет титли от Шампионската лига.

Попитан от "Ескуайър" каква е тайната на успеха му, той казва: "Рекордите идват след усилената работа и постоянството, което имаш. Няма тайна, освен да работиш много и да си постоянен."

XS
SM
MD
LG