Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът развърза ръцете на МРРБ да прави големи плащания без санкцията на премиера


Отношенията между Кирил Петков и Гроздан Караджов ескалираха до открит конфликт преди падането на редовния кабинет.
Отношенията между Кирил Петков и Гроздан Караджов ескалираха до открит конфликт преди падането на редовния кабинет.

Плащания за стотици милиони левове, които предстои да бъдат направени от служебния министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков, ще могат да се правят без разрешение от служебния премиер, съобщи "Медиапул".

Това става ясно от определение на Върховния административен съд (ВАС) по жалба на бившия вицепремиер и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов срещу заповед на бившия министър-председател Кирил Петков. Преди няколко месеца той забрани на Караджов, Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и ВиК холдинга да извършват плащания над 900 000 лева.

Официални аргументи за забраната на Петков нямаше, но неведнъж той каза, че целта е да бъдат прекратени порочни практики в пътното строителство. Тогава Караджов отвърна, че ще се съобрази, но в същото време обжалва пред ВАС. Двамата влязоха в открит конфликт заради дължимите плащания към пътни фирми и взаимно се обвиняваха в лъжи и схеми.

В началото на август ВАС е излязъл с определение, в което се посочва на АПИ, че заповедта на експремиера е спряла да действа още в момента на обжалването ѝ в началото на юли. Това означава, че пътната агенция вече ще може да се разплаща с фирми без да се консултира с Министерския съвет.

Преди дни служебният министър Иван Шишков съобщи, че около 200 млн. лева от претендираните от пътни строители 720 млн. лева могат да бъдат платени. Предстои да бъде платено и за строителството на първите три лота на магистрала "Хемус", както и за скоростния път Видин - Ботевград.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG