Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пътните строители спират с протестите. Ще преговарят със служебния кабинет 


Въпреки обявеното спиране на протеста на пътните строители, те проведоха планираните за петък демонстрации.

Пътностроителните фирми преустановяват протестите и ще търсят диалог със служебното правителство, което предстои да бъде назначено от президента Румен Радев. Това обяви в петък пред медиите председателят на Българската браншова камара "Пътища" Стефан Чайков.

Членове на камарата се събраха за трети пореден ден на протест пред служебния вход на Народното събрание. Основното искане на пътните фирми е държавата да им плати дължими 720 млн. лв., както и да бъде приета законова поправка, позволяваща индексиране на цените на строителството.

Въпреки обявеното от Чайков спиране на протестите, планираните за петък демонстрации бяха проведени. За един час бяха блокирани 18 възлови кръстовища в цялата страна.

"От вторник, когато се очаква президентът да назначи служебен кабинет, ще потърсим контакт с новия регионален министър и ще се опитаме в диалогов режим да решим всички проблемите на сектора", каза Чайков пред БГНЕС.

Той определи като отговорни за напрежението в секторапремиера в оставка Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев, неговия заместник Андрей Цеков и председателя на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев.

Поредната серия от протести на пътните строители започна в сряда. Браншовата камара критикува управляващите от “Продължаваме промяната” и посочи няколко повода за своя протест - че на фирмите от сектора не са платени 720 млн. лева и това поставя под въпрос поддръжката на пътищата през зимата и че не е проведено заседание на парламентарна комисия на 21 юли, на което трябваше да обсъди плащането и да се разгледат законови промени за индексация на цените в строителството.

Протестите идват на фона на новината, че агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) едностранно е прекратила всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на пътищата.

Правителството не е било информирано за решението и не е съгласно с него. То предпоставя поддръжката на пътища да продължи да се изпълнява по съществуващите договори, въпреки че в тях има нарушения, каза на брифинг в сряда в Министерския съвет зам.-министърът на финансите Андрей Цеков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG