Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пътни фирми протестират в София и страната. Управляващите искат да платят само на "коректния бизнес"


Служители на фирми за пътно строителство на протеств в София
Служители на фирми за пътно строителство на протеств в София

Представители на фирми за пътно строителство протестираха в сряда в София и в други големи градове в България. Протестът е обявен от Българската браншова камара “Пътища” и е планиран за три дни - сряда, четвъртък и петък.

Браншовата камара критикува управляващите от “Продължаваме промяната” и посочи няколко повода за своя протест - че на фирмите от сектора не са платени 720 млн. лева и това поставя под въпрос поддръжката на пътищата през зимата и че не е проведено заседание на парламентарна комисия на 21 юли, на което трябваше да обсъди плащането и да се разгледат законови промени за индексация на цените в строителството.

Заседанието на парламентарната комисия беше проведено на следващия ден и законовите промени бяха приети на първо четене.

Протестите идват на фона на новината, че агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) едностранно е прекратила всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на пътищата.

Правителството не е било информирано за решението и не е съгласно с него. То предпоставя поддръжката на пътища да продължи да се изпълнява по съществуващите договори, въпреки че в тях има нарушения, каза на брифинг в сряда в Министерския съвет зам.-министърът на финансите Андрей Цеков.

На същия брифинг депутатът от “Продължаваме Промяната” Настимир Ананиев, който е и председател на парламентарната комисия по регионална политика, коментира и въпроса с плащането на пътните строители.

Протест на пътни фирми в София на 27 юли 2022
Протест на пътни фирми в София на 27 юли 2022

“Искаме да се разплатим, но с коректния бизнес. Това са около 20% от заданията, които са проверени. Другите трябва да бъдат проверени от ДНСК. Трябва да се провери по какъв начин се е случвало строителството, защото имаме сигнали, че на места не се е случвало, но се очаква да бъде платено”, каза Ананиев.

Това се отнася за договорите с фирмите, които получаваха най-големите поръчки при управлението на ГЕРБ. Сегашните управляващи откриха нередности в договорите с тези фирми, които се изразяват в това, че са им възложени повече дейности от предвидените в договорите, за които се очаква да им бъде платено. Затова правителството искаше да обяви нови поръчки и да сключи нови договори за поддръжка на пътища.

Протестът на пътните строители в сряда, четвъртък и петък ще се проведе на 20 места в цялата страна.

Протест на пътни фирми във Варна на 27 юли 2022
Протест на пътни фирми във Варна на 27 юли 2022

Протест на пътни фирми в Русе на 27 юли 2022
Протест на пътни фирми в Русе на 27 юли 2022

Протест на пътни фирми в Бургас на 27 юли 2022
Протест на пътни фирми в Бургас на 27 юли 2022

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG