Връзки за достъпност

Извънредни новини

Експлозии разтърсиха авиобаза в Беларус. Киев твърди, че тя е използвана за удари срещу Украйна


Сателитна снимка на беларуската авиобаза "Зябровка", на която се виждат разположена военна техника, 10 февруари 2022 г.
Сателитна снимка на беларуската авиобаза "Зябровка", на която се виждат разположена военна техника, 10 февруари 2022 г.

Няколко експлозии са станали в района на военното летище "Зябровка" в източната област Гомел в Беларус, разположено близо до украинската граница. Според Киев то е било използвано от руските военновъздушни сили за нападения в Украйна.

По информацията на беларуската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода очевидци съобщават в Телеграм за поне осем експлозии.

Министерството на отбраната на Беларус потвърди за инцидент, уточнявайки, че става въпрос за "възпламеняване на превозно средство" след смяна на повреден двигател. В официалното съобщение се казва още, че огънят е бил овладян бързо и няма пострадали.

По подобен начин реагираха и руските власти, след като преди два дни в авиобаза "Саки" на анексирания от Москва Кримски полуостров отекнаха няколко силни експлозии. Русия заяви, че става въпрос за инцидент, предизвикан от "нарушение на изискванията за пожарна безопасност". Сателитни снимки, разпространени в сряда обаче, показаха сериозни поражения по руски военни самолети. На кадрите личаха и идентични кратери, останали след експлозиите.

Миналия месец украинската армия съобщи, че Русия е разположила мобилни ракетни системи Искандер-М и С-400 на беларуското летище "Зябровка", използвайки ги за удари срещу Украйна.

Франак Вячорка - говорител на ръководителката на беларуската опозиция в изгнание Светлана Тихановска, коментира в четвъртък, че в "Зябровка" често кацат руски военни самолети.

Информацията за експлозиите в беларуската авиобаза идва на фона на учения на военновъздушните сили на страната, които по план трябва да приключат в четвъртък. Минск съобщи по-рано тази седмица, че втората фаза на ученията ще се проведе между 22 и 25 август във военната тренировъчна база "Ашулук" в Югозападна Русия, близо до границата с Казахстан.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко открито подкрепи нахлуването на Русия в Украйна. Въпреки че беларуските войски не са участвали пряко в инвазията, Минск позволи на руските военни да използват територията на страната, за да навлязат в Украйна и да обстрелват украински градове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG