Връзки за достъпност

Извънредни новини

Експлозии разтърсиха авиобаза в Беларус. Киев твърди, че тя е използвана за удари срещу Украйна


Сателитна снимка на беларуската авиобаза "Зябровка", на която се виждат разположена военна техника, 10 февруари 2022 г.

Няколко експлозии са станали в района на военното летище "Зябровка" в източната област Гомел в Беларус, разположено близо до украинската граница. Според Киев то е било използвано от руските военновъздушни сили за нападения в Украйна.

По информацията на беларуската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода очевидци съобщават в Телеграм за поне осем експлозии.

Министерството на отбраната на Беларус потвърди за инцидент, уточнявайки, че става въпрос за "възпламеняване на превозно средство" след смяна на повреден двигател. В официалното съобщение се казва още, че огънят е бил овладян бързо и няма пострадали.

По подобен начин реагираха и руските власти, след като преди два дни в авиобаза "Саки" на анексирания от Москва Кримски полуостров отекнаха няколко силни експлозии. Русия заяви, че става въпрос за инцидент, предизвикан от "нарушение на изискванията за пожарна безопасност". Сателитни снимки, разпространени в сряда обаче, показаха сериозни поражения по руски военни самолети. На кадрите личаха и идентични кратери, останали след експлозиите.

Миналия месец украинската армия съобщи, че Русия е разположила мобилни ракетни системи Искандер-М и С-400 на беларуското летище "Зябровка", използвайки ги за удари срещу Украйна.

Франак Вячорка - говорител на ръководителката на беларуската опозиция в изгнание Светлана Тихановска, коментира в четвъртък, че в "Зябровка" често кацат руски военни самолети.

Информацията за експлозиите в беларуската авиобаза идва на фона на учения на военновъздушните сили на страната, които по план трябва да приключат в четвъртък. Минск съобщи по-рано тази седмица, че втората фаза на ученията ще се проведе между 22 и 25 август във военната тренировъчна база "Ашулук" в Югозападна Русия, близо до границата с Казахстан.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко открито подкрепи нахлуването на Русия в Украйна. Въпреки че беларуските войски не са участвали пряко в инвазията, Минск позволи на руските военни да използват територията на страната, за да навлязат в Украйна и да обстрелват украински градове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG