Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството отпуска на "Булгаргаз" 800 млн. лв. за закупуване на природен газ


Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов
Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов

Държавната компания "Булгаргаз" ще получи заем от 800 млн. лева за закупуване на природен газ. Това става ясно от постановление на Министерския съвет, прието на заседанието му в четвъртък.

Това е част от програмата за стабилизиране на "Булгаргаз", разработена в рамките на кризисния щаб, сформиран след встъпването в длъжност на служебния кабинет на Гълъб Донев.

"Вярваме, че с тези средства дружеството ще може да посрещне непосредствените си нужди за разплащане със своите контрагенти през следващите месеци. Паралелно с този заем работим и за допълнително финансиране с частния банков сектор", каза след правителственото заседание служебният енергиен министър Росен Христов.

Той обаче опроверга твърденията, че "Булгаргаз" се намира в тежко финансово състояние. По думите му компанията всъщност има печалба от 6-7 млн. лева през последните шест месеца.

"Така че дружестовто не е в несъстоятелност и не е изпаднало в криза. Компанията не е фалирала", увери Христов.

По думите му проблемите на "Булгаргаз" са свързани основно с наличието на средства и възможността за разплащане.

"Колко ефективно е работила, защо не са осигурени слотове за разтоварване [на втечнен газ от САЩ], това са оперативни проблеми, но компанията си функционира нормално, тя е здрава", добави енергийният министър.

Христов добави, че основният проблем на компанията идват топлинното дружество "Топлофикация София", което продължава да дължи няколкостотин милиона лева.

"Другият проблем идва от изразходването на средства. Увеличението на цената на газа и това, че все повече доставчици искат авансово плащане увеличава нуждите от оборотен капитал", каза още той.

Министърът съобщи още, че отделно от този заем се търсят възможности за дългосрочно и средносрочно финансиране от частния сектор, за да може този заем да бъде върнат на държавата в макисмално кратки срокове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG