Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цената на газа през август се увеличава с 60%, реши енергийният регулатор


Газопровод в Европа. Снимката е илюстративна.
Газопровод в Европа. Снимката е илюстративна.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди в петък цената на природния газ за август в размер на 297,89 лв./MWh. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщава БТА.

Това е ръст на цената от 60 на сто спрямо месец юли. Комисията е определила цената след извършен подробен анализ на предоставените данни и документи от „Булгаргаз“. Общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар въз основа на четири източника.

В ценовия микс е включено количество по договора за доставка на природен газ от Азербайджан за периода от 1 юли 2022 г. до 30 септември 2022 г. Необходимите количества природен газ за м. август са осигурени от „Булгаргаз“ и със сключен договор за доставка на втечнен природен газ /LNG/. Общественият доставчик е изискал оферти от търговци на природен газ от региона и по критерий „най-ниска доставна цена“ е сключил договори с две компании.

Така се покриват ангажиментите на „Булгаргаз“ за август към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриалните клиенти.

Основната причина за високия ръст на цената през август е повишената цена на природния газ в резултат на войната на Русия в Украйна. В условията на силно намалени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се несигурност, много от държавите на континента също сключват краткосрочни договори. Тези фактори водят до дебалансиране на газовия пазар и до по-високи котировки на международните индекси, поясняват от КЕВР.

Независимо от увеличението данните показват, че цената на природния газ в България остава по-ниска от цените на европейските газови борси - на най-големия газов хъб TTF те отбелязаха нов исторически ръст и достигнаха до над 212 евро/МВч. В България газът ще е около 152 евро/MWh).

Основната причина за по-ниската цена у нас са благоприятните ценови условия по договора за доставка на газ от Азербайджан. Част от доставяните количества са на значително по-ниска цена и не са обвързани с цените на международните борси, а с цените на петрола за 6 месеца назад, допълват още от КЕВР.

Комисията отново призова "Булгаргаз през следващите месеци да положи максимални усилия, за да гарантира сигурност на доставките и стабилност на цените за българските битови и стопански потребители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG