Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кое е вярното: Има ли газ в газовата връзка с Гърция


Проверка на съоръжения от интекронектора, 10 август 2022 г.
Проверка на съоръжения от интекронектора, 10 август 2022 г.

Служебният кабинет казва, че по газовата връзка с Гърция не тече газ. Звучи логично - тя още не е в експлоатация. Оказва се обаче, че в тръбата все пак има газ. Това всъщност е ключово, защото показва, че връзката е готова за използване.

Двама министри от служебното правителство отидоха да проверят напредъка на един ключов проект – газовата връзка между България и Гърция. След проверката те съобщиха, че не са намерили газ в газопровода, а строителството още не е завършено.

„Ние днес газ не открихме в интерконектора. Открихме неприключили строителни работи“, каза в сряда служебният министър на транспорта Христо Алексиев, който оглавява новия кризисен щаб в енергетиката.

Това твърдение обаче се разминава с информацията на компанията с държавно участие, която управлява интерконектора. Тя посочва, че се правят тестове с природен газ от средата на юни.

Думите на министъра се разминават и с показанията на измервателни уреди, които се виждат на кадри от министерската проверка. Това обстоятелство беше посочено от енергиен експерт, който публикува във Фейсбук снимките като доказателство, че в интерконектора всъщност има газ.

„Вчера на място не ни показаха такова нещо. Дори някъде по тръбите да има някакъв газ, ние не го видяхме. Напротив, ние видяхме незавършени обекти“, повтори в четвъртък говорител на Министерството на транспорта пред Свободна Европа.

Какви обаче са фактите? Отговорът е в следващите редове.

Какво твърди правителството

Министърът на транспорта Христо Алексиев и министърът на регионалното развитие Иван Шишков направиха проверка на българската част на интерконектора с Гърция в сряда.

Инспекцията се проведе на фона на твърденията на служебното правителство, че строителните работи на обекта не са завършили, а пред сертифицирането му има пречки, за които то обвини предишните управляващи.

Ние днес газ не открихме в интерконектора. Открихме неприключили строителни работи.
Христо Алексиев, министър на транспорта

След проверката Христо Алексиев каза, че в газопровода няма газ: „Както ясно се вижда това е само един строеж.“

Иван Шишков също заяви, че газовата връзка не е готова: „Този обект изглежда като една луксозна сграда с мебели, до която няма ток и няма хубав достъп.“

Свободна Европа се обърна към Министерството на транспорта с уточняващи въпроси.

„Не, изобщо нямаше никакъв газ. Нямаше вътре газ. Беше празно, беше строителна площадка. Това се вижда и от кадрите на телевизиите“, каза говорител на министерството в четвъртък.

Тези твърдения се разминаха с думите на бившия премиер Кирил Петков, който при официалното откриване на интерконектора на 8 юли каза, че в тръбата „вече има газ, налягането е високо“.

Има ли газ в интерконектора

Интерконекторът с Гърция още не е влязъл в експлоатация и по него не се доставя природен газ. Той обаче премина редица тестове, а през юни започнаха тестове с пренос на природен газ.

Проектната компания Ай Си Джи Би (ICGB) обяви търг за 3,7 млн. куб. м природен газ за тестовете. От средата на юни тези количества природен газ са в газопровода, посочиха пред Свободна Европа от компанията, която управлява интерконектора.

Тези количества са закупени и са вкарани в съоръжението. Ние няма къде да ги държим, освен ако не са в тръбите.
Ай Си Джи Би

„Тези количества са закупени и са вкарани в съоръжението. То е под налягане от средата на юни. Ние няма къде да ги държим, освен ако не са в тръбите“, каза говорител на компанията.

Доказателство за това са и снимки от самата проверка в сряда. На тях се виждат измервателни уреди, които показват, че тръбата е под налягане.

Снимките бяха публикувани от енергийния експерт Васко Начев в сряда вечерта. Едната е стоп кадър от телевизионен репортаж за проверката на двамата министри, а другата е направена от човек, който е бил на мястото по време на събитието.

На кадрите се вижда манометър – уред, който измерва налягането в тръбите. Той показва налягане 40 бара – точно толкова, колкото според проектната компания е налягането в газопровода в момента.

Ясно е, че има налягане в системата. Това налягане показва, че той е запълнен с газ.
Васко Начев

Според Васко Начев това е доказателство, че в газопровода в момента има газ, а това значи, че той поне технически е готов за експлоатация.

„Ясно е, че има налягане в системата. Това налягане показва, че той е запълнен с газ. […] Това показва този манометър. Няма как да оставите съоръжение под налягане, на което не са му направени тестовете преди това и което не е готово за експлоатация“, каза той пред Свободна Европа.

Скрийншот от репортаж на BGonAir
Скрийншот от репортаж на BGonAir

Свободна Европа поиска от Министерството на транспорта уточнение как е установено, че в газопровода няма природен газ. Оттам отговориха, че проверяващите не са видели показания на уредите, които да докажат, че в газопровода има природен газ.

Вчера на място не ни показаха такова нещо. Дори някъде по тръбите да има някакъв газ, ние не го видяхме.
Министерство на транспорта

„Вчера на място не ни показаха такова нещо. Дори някъде по тръбите да има някакъв газ, ние не го видяхме. Напротив, ние видяхме незавършени обекти“, каза пред Свободна Европа говорител на министерството.

От ведомството посочиха също, че автоматизираната система за управление на газопровода SCADA не е готова и това не позволява да се види дали в системата има газ или не.

„Няма как да се извадят данни за това има ли или няма газ, при положение че системата не е готова и не е интегрирана.“

Защо е важно, че в тръбата има газ

Газът, който сега тече по интерконектора с Гърция, няма да стигне до българските потребители. Това е природен газ, който е предназначен за тестване на съоръжението. Газовата връзка още не е пусната в експлоатация.

Служебното правителство обяви завършването на всички дейности по нея като свой приоритет, но допусна, че може да има забавяне. Представители на кабинета твърдят, че има още строителни дейности за довършване. В този контекст се появи твърдението, че в газопровода няма газ.

Наличието на тестови количества природен газ в тръбата обаче показва, че технически тя е готова за експлоатация.

„Тоест физическото изпълнение на газопровода е на 100% готово“, каза Васко Начев и добави, че всички тестове трябва да са приключили, за да се стигне до запълването на интерконектора с газ. „Едва след това започва да се пълни газопроводът с газ и той се оставя под налягане. Тоест целият участък от входа до изхода е готов за експлоатация.“

Това съобщи и проектната компания в четвъртък.

„Към настоящия момент всички основни строителни дейности по реализация на проекта са завършени, а от средата на юни всички съоръжения са тествани успешно с реални количества природен газ“, се посочва в съобщение на Ай Си Джи Би.

Фирмата информира още, че предстои завършването на автоматизираната система за управление на газопровода. Преди той да влезе в експлоатация, трябва да получи акт 16 и да завърши процесът по серттифицирането му. Пречки пред това се появиха в началото на управлението на служебното правителство.

Интерконекторът Гърция-България е ключов за диверсифицирането на доставките на природен газ в България. Когато влезе в търговска експлоатация, той ще позволи в България да се доставят пълните количества по договора за природен газ с Азербайджан и ще даде възможност да се доставя газ от терминалите за втечнен газ в Гърция. Капацитетът на интерконектора е 3 млрд. куб. м. годишно - приблизително колкото е годишното потребление на природен газ в България.

Строителството на газопровода беше завършено в началото на юли, а няколко дни по-късно националните енергийни регулатори на България и Гърция КЕВР и RAE, съгласувано с Европейската комисия, издадоха съвместно решение за сертифициране на проектната компания като независим преносен оператор.

Строителството на интерконектора с Гърция беше завършено 13 години, след като беше обявена идеята за изграждането му. Самото строителство започна през 2019 г. и се забави няколко пъти при последното управление на Бойко Борисов.

XS
SM
MD
LG