Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Цялата държава ще работи." Служебният кабинет не изключи забавяне на газовата връзка с Гърция


Иван Шишков
Иван Шишков

Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков обяви за приоритет завършването на газовата връзка с Гърция. Той каза, че по проекта има недовършени работи и възражения от различни институции, но „цялата държава ще работи в помощ на строителя“, така че интерконекторът да бъде завършен.

„Това е един изключително важен обект, който трябва да бъде завършен бързо“, каза Шишков в понеделник на пресконференция преди среща с ръководството на проектната компания и други участници в проекта

„Работи се по въпроса с цел максимално бързо отстраняване на всички проблеми“, каза той и добави, че не е изключено да има забавяне. „Има недовършени неща, но и да има забавяне от обявените преди това срокове, със сигурност то няма да е голямо.“

Намерението на служебното правителство да завърши бързо интерконектора с Гърция беше поставено под съмнение в петък. Тогава се появи информация за пречки пред сертифицирането на проекта, които могат да доведат до забавяне на влизането му в експлоатация.

Проектната компания ICGB (Ай Си Джи Би) съобщи за отказ ключови промени в управлението ѝ да бъдат вписани в търговския регистър. В същото време „Капитал“ съобщи, че служебният министър на енергетиката е отменил решение на предшественика си на поста, с което промените в структурата на дружеството са били одобрени. Министерството на енергетиката отрече.

По-късно в петък се проведе протест пред президентството заради опасенията, че назначеното от Румен Радев служебно правителство може да възобнови преговорите с руската държавна компания „Газпром“ за нов дългосрочен договор за доставка на природен газ. Един от поводите за протеста беше информацията за проблеми при сертифицирането на газовата връзка с Гърция.

Интерконекторът Гърция-България е ключов за диверсифицирането на доставките на природен газ в България. Когато влезе в търговска експлоатация, той ще позволи в България да се доставят пълните количества по договора за природен газ с Азербайджан и ще даде възможност да се доставя газ от терминалите за втечнен газ в Гърция.

В понеделник служебният министър на регионалното развитие каза, че има „проблеми“ пред завършването на интерконектора, но обяви готовност „цялата държава“ да помогне за отстраняването им. По думите му има „възражения от различни институции“ по повод документите за газопровода - противопожарна охрана, напоителни системи, екоминистерството. Шишков добави, че има и недовършени строително-монтажни работи.

След срещата Шишков съобщи, че е взето решение проектът да бъде разделен на два етапа, като първият включва всички работи, които трябва да бъдат завършени, за да може да се доставя газ в България. Той каза също, че иска от проектната компания да представи график ден по ден за предстоящите дейности, за да може да бъде контролирано изпълнението.

Строителството на газопровода беше обявено за завършено в началото на юли. Бившият премиер Кирил Петков каза в края на юли, че всички оставащи процедури до влизането в търговска експлоатация на интерконектора могат да приключат в рамките на четири седмици.

На срещата на Шишков с участниците в изграждането на интерконекторът присъства и началничката на кабинета на министъра на енергетиката Любомира Ганчева и зам.-министъра на енергетиката Еленко Божков. Срещата е закрита, защото е „изключително техническа“ по думите на министъра.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG