Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петков и Мицотакис откриха интерконектора Гърция-България


Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и министър-председателят в оставка Кирил Петков на откриването на гръцкия интерконектор.
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и министър-председателят в оставка Кирил Петков на откриването на гръцкия интерконектор.

Министър-председателят в оставка Кирил Петков и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис откриха газовия интерконектор Гърция-България (IGB). Церемонията по приключване на строителството се състоя в района на град Комотини в присъствието на министъра на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

Целта на интерконектора е да намали зависимостта на България от руския газ. Нуждата от това се засили, когато доставките от Русия бяха спрени едностранно от "Газпром" в края на април.

"Интерконекторът ще трансформира енергийната карта на региона", каза Петков по време на откриването. То се проведе на една от газоизмервателните станции на трасето в град Комотини. „Ще задълбочи енергийната свързаност между двете държави“, добави Петков.

„България постига реална диверсификация, като получи азербайджански газ в следващите няколко седмици, слагайки край на руския енергиен монопол“, каза още българският премиер.

"Днес е един много важен момент за Комотини, Гърция и България", каза министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис. "Този момент е важен за Балканите и Европа, защото тук след малко няма да направим церемония просто за пускането на един газопровод, а на проект, който сближава Гърция и България".

По думите на министър Шахбазов до края на годината България ще получи 430 млн. куб. метра природен газ от Азербайджан. През първото шестмесечие на годината България е получила 160 млн. куб. метра газ, пише БТА.

От Министерския съвет съобщават, че линейната част на газопровода е изпълнена изцяло и уверяват, че съоръжението има необходимата якост, отговаря на всички стандарти за бранша и е качествено изградено.

Интерконекторът Гърция - България
Интерконекторът Гърция - България

Въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция – България ще се реализира след приключване на задължителните административни процедури, като дотогава страната ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ на временната точка на доставка – Неа Месемврия.

Правителството в оставка на Кирил Петков постави изграждането на интерконектора като акцент още в началото на своето управление, след като завършването на проекта беше отлагано в продължение на близо 12 години по време на управлението на ГЕРБ.

Аргументът на управляващите е, че връзката трябва да допринесе за енергийната независимост и сигурност на България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Прокурор, сенатор, вицепрезидент. Коя е Камала Харис
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
XS
SM
MD
LG