Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петков очаква служебният кабинет да довърши газовата връзка с Гърция


Кирил Петков

Премиерът в оставка Кирил Петков очаква служебният кабинет, който предстои да бъде назначен от президента Румен Радев, да довърши финалната част от работата по газовата връзка с Гърция, която се очаква да осигури алтарнативни газови доставки. Това стана ясно от думите му по време на пресконференция в Министерския съвет в петък.

"След като на 8 юли довършихме дейностите по интерконектора с Гърция, днес вече имаме съществен напредък по финализирането на документалната част, която е нужна, за да влезе връзката в експлоатация", заяви Петков, цитиран от БТА.

По думите му проектът вече има акт 14 и проектната компания (ISGB) е поела ангажимент да осигури акт 15 и 16 в рамките на следващите четири седмици, което допълнително ще свали цената на газа.

"През последните 12 години бяхме свидетели на политическото нежелание на ГЕРБ да реализират този проект. Т.нар. евроатлантици реално скрито са работили за интереса на "Газпром". Правителството доказа, че този проект може да бъде довършен в следващите шест месеца", посочи премиерът в оставка.

Петков подчерта, че ако още през август не се стигне до издаването на акт 16, въпреки готовността на всички участници в процеса, това ще означава, че България отново се е върнала в "годините, в които националният интерес не е водещ".

"Вярвам, че това няма да бъде така", добави Петков.

Според енергийния министър в оставка Александър Николов от 1 октомври нататък може да има осезаемо намаляване на цената на природния газ, като следствие от пускането в експлоатация на гръцката връзка.

"Това е ефектът за България. Проектът обаче не е важен само за България, а е важен за целия регион", каза още Николов.

По думите му България е първата страна, която е идентифицирала Азербайджан и доставките на газ от там по южния газов коридор като възможна алтернатива от конвенционален характер за енергийната сигурност на Югоизточна Европа.

Напредъкът на строежа на интерконектора с Гърция се случва на фона на нарушените газови доставки от Русия. През пролетта "Газпром" едностранно спря да изпълнява договорите си с Полша и България.

По-рано през юли руският газов гигант прекъсна за 10 дни и доставките по "Северен поток 1" за Германия. След възстаноевяването им Русия обяви, че е била принудена да намали количествата, защото Канада е забавила връщането на турбина, която е била изпратена за ремонт.

В отговор германският енергиен регулатор неколкократно заяви, че намаляването на доставките не е оправдано. Според федералната мрежова агенция "няма технически причини" за ограничаването на количествата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG