Връзки за достъпност

Извънредни новини

ICBG официално стана вторият независим газов оператор в страната


Атанасиос Дагумас, Станислав Тодоров, Теодора Георгиева, Константинос Караянакос
Атанасиос Дагумас, Станислав Тодоров, Теодора Георгиева, Константинос Караянакос

Газовият оператор ICGB получи окончателното съвместно решение за сертифициране като независим преносен оператор. То беше връчено в петък на двамата изпълнителни директори Теодора Георгиева и Константинос Караянакос от председателите на националните енергийни регулатори на България и Гърция КЕВР и RAE – Станислав Тодоров и Атанасиос Дагумас.

Така ICGB става вторият независим газов преносен оператор в страната освен "Булгартрансгаз". Компанията ще може да експлоатира търговски междусистемната газова връзка Гърция-България, която беше открита на 8 юли от премиерите на България и Гърция.

"Газ по новата тръба за търговски цели ще тръгне възможно най-скоро. Искаме това да се стане до 15 август - дата, посочена от премиера в оставка Кирил Петков", каза Теодора Георгиева. Тя добави, че най-късният възможен срок е началото на отоплителния сезон.

По думите на Георгиева по техническото изпълнение на проекта остава завършването на интеграцията и тестване на системата за контрол и управление на газопровода.

"Това ще бъде първият изцяло автоматичен газопровод в България и не можем да си позволим компромиси. Разчитаме гръцката компания изпълнител да завърши тези процеси възможно най-скоро", каза още Георгиева.

Изпълнителният директор на "Ай Си Джи Би" от гръцка страна Константинос Караянакос също подчерта, че на всяко ниво се работи за възможно по-скорошния старт на търговската експлоатация на газопровода.

„Предвид ситуацията в региона вече говорим активно и за възможността за надграждане на капацитета на IGB до 5 млрд. куб. м. годишно, което би отворило много нови възможности за износ към Западните Балкани, Молдова и Украйна", каза Караянакос.

По думите на директорите на ICGB проектът е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките на природен газ и за осигуряване на диверсификация на източниците на газ за България и за целия регион на Югоизточна Европа. Той има и "отлична връзка с други енергийни проекти като TAP, TANAP, EastMed и LNG терминала в Александруполис", казват те.

"България вече никога няма да зависи от един доставчик и от едно трасе. Сега, когато основният въпрос в Европа е дали ще има природен газ, ние можем да кажем - да, ще има газ", каза още председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

По новия газопровод ще може да бъде транспортиран природен газ от Израел и Кипър, както и допълнителни обеми от Азербайджан и други страни. Oбщата дължина на интерконектора е 182 км, като проектният капацитет е до 3 млрд. куб. м/год. в посока Гърция-България.

Целта на интерконектора е да намали зависимостта на България от руския газ. Нуждата от това се засили, когато доставките от Русия бяха спрени едностранно от "Газпром" в края на април.

Правителството в оставка на Кирил Петков постави изграждането на интерконектора като акцент още в началото на своето управление, след като завършването на проекта беше отлагано в продължение на близо 12 години по време на управлението на ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG