Връзки за достъпност

Извънредни новини

ICBG официално стана вторият независим газов оператор в страната


Атанасиос Дагумас, Станислав Тодоров, Теодора Георгиева, Константинос Караянакос

Газовият оператор ICGB получи окончателното съвместно решение за сертифициране като независим преносен оператор. То беше връчено в петък на двамата изпълнителни директори Теодора Георгиева и Константинос Караянакос от председателите на националните енергийни регулатори на България и Гърция КЕВР и RAE – Станислав Тодоров и Атанасиос Дагумас.

Така ICGB става вторият независим газов преносен оператор в страната освен "Булгартрансгаз". Компанията ще може да експлоатира търговски междусистемната газова връзка Гърция-България, която беше открита на 8 юли от премиерите на България и Гърция.

"Газ по новата тръба за търговски цели ще тръгне възможно най-скоро. Искаме това да се стане до 15 август - дата, посочена от премиера в оставка Кирил Петков", каза Теодора Георгиева. Тя добави, че най-късният възможен срок е началото на отоплителния сезон.

По думите на Георгиева по техническото изпълнение на проекта остава завършването на интеграцията и тестване на системата за контрол и управление на газопровода.

"Това ще бъде първият изцяло автоматичен газопровод в България и не можем да си позволим компромиси. Разчитаме гръцката компания изпълнител да завърши тези процеси възможно най-скоро", каза още Георгиева.

Изпълнителният директор на "Ай Си Джи Би" от гръцка страна Константинос Караянакос също подчерта, че на всяко ниво се работи за възможно по-скорошния старт на търговската експлоатация на газопровода.

„Предвид ситуацията в региона вече говорим активно и за възможността за надграждане на капацитета на IGB до 5 млрд. куб. м. годишно, което би отворило много нови възможности за износ към Западните Балкани, Молдова и Украйна", каза Караянакос.

По думите на директорите на ICGB проектът е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките на природен газ и за осигуряване на диверсификация на източниците на газ за България и за целия регион на Югоизточна Европа. Той има и "отлична връзка с други енергийни проекти като TAP, TANAP, EastMed и LNG терминала в Александруполис", казват те.

"България вече никога няма да зависи от един доставчик и от едно трасе. Сега, когато основният въпрос в Европа е дали ще има природен газ, ние можем да кажем - да, ще има газ", каза още председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

По новия газопровод ще може да бъде транспортиран природен газ от Израел и Кипър, както и допълнителни обеми от Азербайджан и други страни. Oбщата дължина на интерконектора е 182 км, като проектният капацитет е до 3 млрд. куб. м/год. в посока Гърция-България.

Целта на интерконектора е да намали зависимостта на България от руския газ. Нуждата от това се засили, когато доставките от Русия бяха спрени едностранно от "Газпром" в края на април.

Правителството в оставка на Кирил Петков постави изграждането на интерконектора като акцент още в началото на своето управление, след като завършването на проекта беше отлагано в продължение на близо 12 години по време на управлението на ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

На машина или на хартия. Как е по-сигурно да се гласува
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00
XS
SM
MD
LG